Steve Miller 80 år idag – Torsdag 5 oktober 2023

Den amerikanske gitarristen, sångaren och låtskrivaren Steve Miller föddes den 5 oktober 1943 i Milwaukee, Wisconsin, men från 1950 växte han upp i Dallas,Texas. Han bildade sitt första band The Marksmen i high school med bl.a Boz Scaggs, Efter flytt till San Francisco 1966 bildade han Steve Miller Blues Band som bl.a kom att backa Chuck Berry på en liveskiva från i Fillmore West utgiven 1967.

Gruppen fick skivkontrakt med Capitol och namnet kortades. De uppträdde på Monterey Pop Festival i juni 1967. Nu hade återigen Boz Scaggs (född 1944) tillkommit på gitarr/bakgrundssång och han finns med i bandet på de första två albumen Children Of The Future och Sailor (båda 1968). Scaggs längst t.v och Miller i mitten på bild nedan.

De följdes av Brave New World och Your Saving Grace (båda 1969) och de var nu en etablerad albumgrupp. De fick inga större hitsinglar men låtar som Gangster Of Love och Space Cowboy kan nämnas som klassiker

Däremot slog det till stort på singellistan för låten The Joker som hösten 1974 blev listetta i såväl USA som England. Steve producerade sina skivor själv och hade under de här åren lite varierade gruppmedlemmar där basisten Lonnie Turner var en konstant från starten på 1960-talet. När de slog stort även med Fly Like An Eagle (1976) och Book Of Dreams (1977) var även Gary Mallaber på trummor en viktig medlem.

Nu kom hitsinglarna på rad; Take the Money And Run och Rock’n Me (1976) där den senare blev listetta i USA. Under 1977 kom Fly Like An Eagle, Jet Airliner, Jungle Love och Swingtown. Succéerna fortsatte en bit på 1980-talet med albumen Circle Of love (1981) och Abracadabra (1982). Titellåten från den senare blev gruppens tredje listetta i hemlandet.

Steve Miller Band kom till Konserthuset i Göteborg den 23 februari 1972. Med sig hade han Gerald Johnson (bas), Jack King ( trummor), Roger Allan Clarke (tr/congas) och Dickie Dobbs (orgel). En konsert som tydligen inleddes med strul. Har läst att Steve inledde ensam med 12-strängad akustisk gitarr och sedan blev störd med långt avbrott. Se kommentar till det här inlägget från Tommy som var på konserten). De hade spelat i Köpenhamn den 21 februari och Göteborg var enda stoppet i Sverige vad jag förstått. När de sedan var ett hett namn med stor skivförsäljning i Sverige kom de för en spelning på Gröna Lund sommaren 1982.

Steve har fortsatt genom åren men med rätt långa pauser mellan skivorna. Bland album finns Italian X-Rays (1984), Living in the 20th Century (1986) och Born 2B Blue (1988). Men sedan dess sparsamt på skiva. Wide River från 1993 blev hans enda med nytt material fram till 2010 då albumet Bingo! gavs ut.

Detta följdes av Let Your Hair Down (2011) samt några livealbum och han har fortsatt turnera genom åren. Miller valdes in i the Rock and Roll Hall of Fame 2016.

5 kommentarer Lägg till din
 1. Jag och min bror var på Steve Millers i Konserthuset 1972. Vi vet varför Steve spottade, slängde gitarren och gick ut.
  Nära oss, nere på parkett, satt två äldre medelålders män och talade ljudlig finska. Trots arga blickar och hyschsanden ville de inte sluta.
  Steve fick nog.
  Efter en längre paus kom bandet in och startade med en enorm ljudbang, rena chocken.
  Steve som släppte ut ilskan?
  Därefter blev det en mycket bra konsert! Det var första gången jag såg ett band med två trummisar, det var tungt och bra. Tror att de var sex man totalt i bandet. Tyvärr är jag inte säker på vilka de andra i bandet var, (förutom Steve), så klart. Hoppas verkligen att vännen inte gick och missade konserten…

  1. PS: Det vore roligt att få veta vilka Steve’s medmusiker var. Har försökt forska lite, utan säkert resultat. Någon som vet?

   1. Tack Leif! År av undran är över!
    Kan tillägga att de båda herrarna som retade gallfeber på Steve inte var helt nyktra och måste ha läst fel i konsertprogrammet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *