Jackson Browne 75 år idag – Måndag 9 oktober 2023

Sångaren/gitarristen/pianisten och låtskrivaren Jackson Browne föddes den 9 oktober 1948 i Heidelberg, Tyskland där föräldrarna var stationerade vid den amerikanska militärbasen. När han var tre år 1952 flyttade familjen till farfaderns hus i Abbey San Encino, Los Angeles.

I tonåren började han uppträda i folkmusik- och singer/songwriter-stil på klubbar som the Ash Grove och The Troubadour Club i L..A. Han var med i en tidig upplaga av Nitty Gritty Dirt Band och åren 1967-68 vistades han i Greenwich Village, New York och spelade med bl.a Tim Buckley och Nico. Han skrev låtar och spelade gitarr till den senares debutalbum.

Tillbaka i Los Angeles fick han skivkontrakt med nystartade Asylum Records och albumdebuterade i januari 1972 Här kom Top-10 hiten Doctor My Eyes. Han var nu också uppvärmare på turnéer med Joni Mitchell och Eagles Till de senare skrev han ihop med Glenn Frey deras första hit Take It Easy 1972. Han tog sedan med den i sin egen inspelning på sitt andra album For Everyman som kom ut i oktober 1973.

Jackson stärkte sin position varefter med album som The Pretender (1976), Running On Empty (1977), Hold Out (1980), Lawyers In Love (1983) och Lives In The Balance (1986). Med filmlåten Somebody´s Baby fick han 1982 sin andra Top 10-hit.

Det har rapporterats att han sålt cirka 18 miljoner album genom åren. Från 1999 har han drivit sitt egna skivbolag Inside Recordings där det senaste albumet Downhill From Everywhere kom 2021. Nedan samlings-Cd med hans bästa låtar från tiden på major-bolag.

Jackson kom till Sverige första gången 1 december 1976 då han spelade i Kårhuset Stockholm. Förband då var Warren Zevon, för vilken han producerade några fina album med senare. Nästa gång var till Skeppsholmsfestivalen 1980, sedan Konserthuset i Stockholm 1982. Det senare året var han även med på Roskilde-festivalen.

Första Göteborgsspelningen kom i Scandinavium i november 1986. Jag såg honom där liksom två gånger ytterligare ; utomhus i Trädgårdsföreningen i juni 2010 med band samt med sin gamle kompis David Lindley. Sedan kom han även till Lisebergs stora scen i juni 2015.

Jackson valdes in i Rock And Roll Hall of Fame 2004 och i Songwriters Hall of Fame 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *