Carla Bley död – Tisdag 17 oktober 2023

Jazzpianisten, kompositören och arrangören Carla Bley avliden den 17 oktober vid en ålder av 87 år. Hon föddes som Lovella May Berg den 11 maj 1936 i Oakland, Kalifornien. Hennes farföräldrar kom från Sverige, fadern var kyrkomusiker och blev också en musikalisk inspiration. Han började ge Carla pianolektioner när hon var tre år gammal.

Carla flyttade som tonåring till New York på 1950-talet och fick sitt nya efternamn när hon 1957 gifte sig med den kanadensiske jazzpianisten Paul Bley. Genombrottet kom på stadens jazzklubbar på 1960-talet när genren breddades och blev fri-form och även tog intryck av rock m.m..

Vid denna tid började hon skriva eget. Den första hon fick inspelad var Bent Eagle, på ett album med George Russell 1960. Under följande decennier spelades hennes låtar in av bl.a Jimmy Giuffre, Don Ellis, Art Farmer, Steve Kuhn, Tony Williams och Gary Burton. Med den senare kom uppmärksammade låten A Genuine Tong Funeral 1967.

Hon startade även sin egen jazzgrupp – Carla Bley Band, det första av en rad jazzband med kända musiker i olika konstellationers hon kom att leda genom åren. Hennes första skiva under sitt namn kom 1966 med Jazzrealities med trumpetaren Michael Mantler and sopransaxofonisten Steve Lacy.

Carla och Michael Mantler startade 1965 Jazz Composers Orchestra (JCO) i New York. De var gifta åren 1965-1991 och startade 1972 skivbolaget WATT tillsammans. Nedan ett LP-album från 1975.

Carla blandade genrer och spelade även jazzrock. Trippel LP-n Escalator Over The Hill kom på egna JCOA Records och utsågs till årets album av brittiska tidningen Melody Maker, Det var ett ambitiöst samarbete med den kanadensiske poeten Paul Haines texter och med många av tidens nyskapande musiker inom jazzmusiken. Här fanns 40 olika musiker och inspelningarna utgavs 1971 och hade spelats in mellan åren 1968-1971. Bland medverkande fanns basisterna Charlie Haden och Jack Bruce, saxofonisten Gato Barbieri, gitarristen John McLaughlin, trumpetaren Don Cherry, keyboardisten Don Preston och sångerskan Sheila Jordan.

Det var på WATT hennes album kom ut från Tropic Appetites (1974) fram till Carla’s Christmas Carols (2009). Dessa kom i Europa ut via ECM Records. Ett av hennes längre samarbeten var med Charlie Haden and his Liberation Music Orchestra av och till från ca. 1970. De gav tillsammans ut fem album Charlie Haden Liberation Music Orchestra (1971), Ballad For The Fallen (1983), Dream Keeper (1990), Not In Our Name (2005) och Time/Life (2016). Det senare utgivet postumt två år efter basisten Hadens död.

Från 1978 kom basisten Steve Swallow med i hennes band och de blev ett par vilket höll fram till Carlas död. Nedan album från 1988.

Det var på ECM henens tre sista album kom ut. Trioalbum ihop med Swallow och den brittiske saxofonisten Andy Sheppard. Det sista av dem Life Goes On kom 2020.

Carla Bley kom till Göteborg vid fyra tillfällen som jag hittat. Kan vara några fler. Till Scandinavium i Jack Bruce Band i maj 1975. Nästa gång var på Kåren 1983 då hon kom med ett 10-mannaband.. Hon kom till Nefertiti med Swallow och Sheppard 1995 och slutligen till Konserthuset i september 2010 med Swallow och Bohuslän Big Band.

I Stockholm var hon vid betydligt fler tillfällen.. Så sent som i oktober 2019 kom hon som 83-årig med Swallow och Sheppard till Fasching under Stockholm Jazz Festival. Trion hade även spelat på den festivalen 2018, Hon har tidigare även spelat på jazzfestivalerna i Kristianstad (1979) och Umeå (2009).

Carla Bley fick dottern Karen Mantler 1966 och även hon är jazzmusiker. Nedan samlingsalbum utgivet 2008.

.

 

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *