Brasilianska bossa nova-stjärnan Joyce kom till Nefertiti – Lördag 21 oktober 2023

Den legendariska brasilianska sångerskan, gitarristen och kompositören Joyce kom tillbaka till Nefertiti den 21 oktober och vi var uppemot 200 personer på plats i den mysiga källarlokalen.

Född och uppvuxen i Rio de Janeiro 1948 började Joyce sjunga och spela gitarr vid en ung ålder och i tidens anda förena traditionella brasilianska rytmer med jazzens harmonier. Hon räknas idag till en av de främsta ambassadörerna av brasiliansk musik och då främst bossa novan.

Joyce kom med sin debutplatta 1968 och har skrivit 400 sånger varav flera tolkats av de största namnen både i den brasilianska och den övriga populärmusikvärlden. Hon blev som kvinnlig kompositör och musiker en pionjär i 1960-talets Brasilien. Numera har hon gett ut ett fyrtiotal egna plattor och blivit nominerad till fyra Latin Grammys.

Det blev ett enda set om 70 minuter. Jazzigt och med många bossa nova-låtar. Hon sade sig besväras av någon allergi hon hade fått på vägen till Göteborg. Hon kom hit från att dagen innan gjort en spelning under Stockholm Jazz Festival på Fasching. Men rösten var med henne ändå bra ikväll.

Det svängde om bandet som bestod av hennes man Tutty Moreno (trummor), Rodolfo Stroeter (bas), Helio Alves (piano) och Tom Andrade (percussion/bakgrundssång)

Alla låtar ikväll var på portugisiska. Hon gjorde ett antal låtar från albumet Natureza, inspelat 1977 och producerat av Claus Ogerman vilket nu finns ute igen i lyxig vinylnyutgåva.

Detta var tredje spelningen för Joyce i Göteborg och första gången jag såg henne live. Hon hade kommit en fredag till Pusterviks matsal i september 1999 och då lär det ha varit ca. 30 personer i publiken. Därefter till en klart större publik på Nefertiti i januari 2015.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *