American Ladies i blueskonsert på Valand – Onsdag 25 oktober 2023

Det blev en maffig blueskväll på Valand denna onsdag 25 oktober. Rubricerat American Ladies in the house var huvudakterna de tre meriterade amerikanska bluessångerskorna Terrie Odabi, Lady A och Annika Chambers. Alla tre imponerande värre. Inför en stående publik på runt 100 personer.

Dessa backades av ett starkt femmanna-band med kapellmästaren Erik “Möbeln” Pettersson (hammondorgel), Anders “Molle” Molin (bas), Markku Reinikainen (trummor), Ingalill “Plingis ” Högman (saxofon). Samt även som bonus Paul DesLauriers, en prisbelönt kanadensisk bluesgitarrist gift med Annika Chambers.

Det var ett upplägg med tre låtar var från sångerskorna i första halvan (60 minuter) och ungefär samma i det längre andra avdelningen ( 85 minuter) där de mot slutet gjorde Beatles-låten Come Together ihop. (se videoklipp på detta och fler mitt Instagram eller Facebook).

Lady A var först ut. Hon heter egentligen Anita White och är fortsatt boende i sin födelsestad Seattle, Washington. Nu 65 år gammal är hon en veteran med stark scensäkerhet. Hon har blues, funk och gospel i sin repertoar. Vi fick bl.a Honey Hush samt en suverän cover av Sam Cookes A Change Is Gonna Come.

Lady A har gett ut fem album sedan 2010. Första albumet gav henne en Blues Music Award och fick hon även nominering i kategorin Best Performer. Hon har jämförts med artister som Tina Turner och Chaka Khan och jag fick ju se henne nära på leva upp till detta när hon var i Göteborg senast på Nefertiti i juli 201, Jag såg henne dominera även på en storscen på Åmåls Blues Fest samma vecka. Sverigedebut den månaden och hon var kompad av Stockholmsbandet Top Dogs. Där organisten och basisten ikväll även fanns med.

När jag talade med henne på telefon i sitt them i Seattle veckorna innan konserten berättade hon att hon började sjunga gospel i en baptistkyrka redan som barn . Av alla sångare hon lyssnat till genom åren var Denise LaSalle hennes stora favorit. Andra hon nämnde var Bobby Rush, Johnnie Taylor och engelsmannen James Hunter. Den senare hade hon blivit personlig vän med på senare år.

Lady A är också aktiv som radiopresentatör för gospel och bluesmusik och som konsertarrangör hemmavid. Hon gör nästan enbart eget material. Hennes första album Bluez Is The Key Me från 2010 gavs ut på eget bolag. För det mest spelar hon numera in sina skivor i Jackson, Mississippi där hennes producent Dexter Allen har sin studio.

Från andra set ikväll utmärkte sig Big Cup från hennes aktuella sjunde album Just Bein´ Me samt Payin´ No T´aintion.

Därefter tre låtar med Terrie Odabi från San Francisco. Mest bluesartade låtar. Hennes skiva My Blue Soul från 2016 listades i tidningen Living Blues som det årets bluesalbum.

Terrie var karismatisk och hade egna fina låtar. En gripande om hemlösa i Kalifornien och en annan höjdare var riviga Live My Life. I andra set kom hon med låtarna Wild About You, Rootsy Blues och Justification.

Annika Chambers från Houston tredje sångerska i American ladies in the house-konserten. Med sin make kanadensaren Paul DesLauriers som var fenomenal på gitarr. Hon hade även hon tidigt börja sjunga gospel. Men har en ovanlig bakgrund för en bluessångerska eftersom var anställd av USAs armé och turnerade under sju år för att muntra upp soldaterna, bland annat i Kosovo och Irak.

Tillbaka i Houston 2011 startade hon The House Roles Band som deltog i International Blues Challenge 2012. Debutalbumet Making My Mark kom 2014. Hon fick efter sitt tredje album Kiss My Sass utmärkelsen Blues Music Award 2019 i kategorin Soul Blues Female Artist of the Year. Numera bor hon och Paul i Florida. Senaste plattan är Good Trouble .

Annika var väldigt intensiv i sitt utspel. Oerhört stark röst. Hon hade utstrålning som självaste Etta James och drog sig inte för fräcka och vågade scenuttryck.

Annika gjorde också några egna låtar samt en fin version av R&B-klassikern Jealous Kind. Andra set öppnade hon med George Harrisons Isn´t It A Pity, Följt av en låt hon skrivit ihop med Paul, You Got To Believe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *