Lulu 75 år idag – Fredag 3 november 2023

Den brittiska sångerskan Lulu fyller 75 år idag. Hon är skotska och föddes som Marie McDonald McLaughlin Lawrie 3 november 1948 i Lennoxtown, Stirlingshire men växte upp i Dennistoun, Glasgow. Tidigt inne på en sångkarriär fick hon som 14-åring artistnamnet Lulu av sin manager Marion Massey vilken kom att guida hennes karriär under 25 år framåt.

Lulu fick skivkontrakt med Decca Records 1964 och bara ännu femton år fyllda fick hon en Top 10-hit i Storbritannien med en rivig version av the Isley Brothers USA-hit Shout. Första LP-n Something To Shout About gavs ut 1965.

Efter Decca kom hon till Columbia Records och fick nu Mickie Most som producent framgång för alla sina singlar på nya skivbolaget. Från april 1967 med The Boat That I Row fram över med Morning Dew, I’m a Tiger och Me The Peaceful Heart. Hon kom också att göra sin debut som skådespelerska i filmen To Sir, With Love mot Sidney Poitier. Titellåten blev en stor hit i USA där den nådde 1;a plats på Billboards Hot 100 . Den blev att bli en miljonsäljare och fick pris som årets låt av Billboard,

Lulu deltog i Eurovision Song Contest 1969 med melodin Boom Bang-a-Bang och kom tillsammans med tre andra bidrag på delad första plats.

Hon var nu en verkligt etablerad artist med egna Tv-shower bl.a och i England var hon extra omskriven genom att hon åren 1969–1975 var gift med Bee Gees-medlemmen Maurice Gibb. Hon kom att sjunga ledmotivet till Bond-filmen The Man With the Golden Gun 1975

Hon fick en comeback-hit med låten Independence vilken nådde 11:e plats i Storbritannien 1993. Senare samma år var hon gästsångerska på Take Thats hit Relight My Fire. Hon turnerade sedan som support till dessa på deras turné 1994. Hennes senaste album är Making Life Rhyme från 2015

Det finns en rad samlingsalbum ute med Lulu, Den mest omfattande är boxen nedan över 5 CD utgiven 2018.

Bland andra samlingsskivor finns denna nedan utgiven 2003.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *