Världsklass med Concha Buika på Stora Teatern – Söndag 19 november 2023

This image has an empty alt attribute; its file name is 369816924_1055715575455276_188418421649415975_n-1024x522.jpg

Concha Buika kom med fem musiker till ett välfyllt Stora Teatern söndagen 19 november. Den nu 51-åriga sångerskan är uppväxt i Palma, Mallorca av afrikanska föräldrar. Via Madrids nattklubbsscener blev hon allt mer populär och sedan ca. 2005 har hennes skivor blivit allt mer spridda. Nu närmare tio album in i karriären har hon bl.a vunnit sex Latin Grammys i USA. Hon skriver även många av sina låtar, samt är sin egen producent och har också gett ut böcker med poesi och prosa samt skrivit för en opera.

Buika har samarbetat med många musiker och producenter över hela världen; spanska, amerikanska, brittiska, kubanska och portugisiska. Namn som t.ex Pat Metheny, Carlos Santana, Nelly Furtado, Seal, Mariza och Chucho Valdes. Med många fler. Hon har även hörts och setts i en Pedro Almodovar-film (The Skin I Live In från 2011).

Det var en verkligt högklassig konsert det här. Vi får flamenco. rumba, afrobeat och soul i skön blandning. Suveräna musiker bakom henne. Det var flamencogitarr, elbas, trummor och cajón samt en keyboardist som även spelade trombon. Så läckert och svängigt komp.

Conchas röst var något alldeles extra. Raspig och med stort djup. När hon tog i kunde den påminna om Tina Turner eller Janis Joplin. Hon har annars också jämförts med storheter som Nina Simone, Cesaria Evora, Ella Fitzgerald och Billie Holiday, 

Sångtexterna var alla på spanska, men hennes ofta humoristiska mellansnack var på engelska. Hon var på härligt humör och det smittade av sig hos oss alla i publiken. Det blev 1 timma 45 minuter med ca. 500 personer inne. Detta var något extraordinärt.

Jag fick en kort träff med Concha efteråt för signering. Det blev inte mycket tid men det framkom att hon hade varit i Göteborg två gånger innan, på Kungstorget under Kulturkalaset för 10 år sedan samt på Konserthuset 2016. Jag hann fråga om hon bodde kvar i Miami vilket jag trodde. Nej inte längre sade hon ; Jag bor lite överallt numera men mest i Dominikanska republiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *