Scott Kempner död – Onsdag 29 november 2023

Den amerikanske rockgitarristen och sångaren Scott Kempner avliden på ett sjukhem i Connecticut den 29 november 69 år gammal. Han föddes den 6 februari 1954 i Bronx, New York och var ledare för banden The Dictators och The Del-Lords.

År 1972 var han med att bilda garagerockbandet The Dictators. Han fick här smeknamnet “Top Ten”. Bandet gav ut tre album där det första från 1975 The Dictators Go Girl Crazy! är klassikern. De återbildades 2019 men det höll bara en kort tid då Kempner drabbades av demens.

Scotts nästa band The Del-Lords var även dessa New York-baserade och spelade mer rootsrockigt. I bandet ingick även Eric “Roscoe” Ambel på gitarr. Dessa gav ut fyra studioalbum och ett livealbum 1984-1990 och det bästa av deras låtar finns samlade på en fin CD jag har i min samling, Scott Kempner längst till vänster,

The Del-Lords kom till Stockholm första gången 1989 och 1990 spelade de på flera orter i landet. Efter att de återbildats 2010 kom ett sista album Elvis Club 2013.. I comebacken blev det två klubbspelningar i Malmö 2013.

Scott kom därefter med en solokarriär och gav ut albumet Tenement Angels 1992. Samma år kom han till Sverige och spelade bl.a på Rackis i Uppsala och i Borlänge. Han kom åter till Rackis 1994 och då ihop med Dave Kincaid från the Brandos. Scott spelade även live i Sverige med The Brandos och The Skeletons samt även hemmavid med The Helen Wheels Band, Little Kings (med Dion DiMucci) och The Paradise Brothers (med Neil Giraldo).

Det finns ytterligare två album i hans egna namn; Saving Grace (2008) och Live From Blueberry Hill (2015)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *