Norske trubaduren Ole Paus död – Tisdag 12 december 2023

Den norske sångaren, gitarristen, låtskrivaren och poeten Ole Paus avliden den 12 december i Drammen vid 76 års ålder. Han föddes den 9 februari 1947 i Oslo. Han var mycket produktiv och gav ut över 20 album och skrev även ett stort antal revyer och böcker. Nedan ett album utgivet 2009.

Han startade sin musikkarriär först 1970 då han 23 år gammal spelade in sitt första album, Der ute – der inne.

Paus hade dessutom många samarbetsprojekt med andra artister. Bland hans album finns Garman (1973) där han kompades av rockbandet The Pussycats. Albumet är en klassiker bland norska vis/rockalbum. Det innehåller några av hans mest kända låtar som Nå kommer jeg og tar deg, Leieboer och Ingenting å være redd for-

Han uppmärksammades stort för sina psalmtolkningar tillsammans med samiska sångerskan Mari Boine och Kari Bremnes. Albumet kom 1991.

Ole Paus har även samarbetat redan från 1975 med pianisten och kompositören Ketil Bjørnstad. De har gett ut många album ihop, bl.a Frolandia från 2015.

Men allra flitigast på senare år har Paus spelat med med sångaren, låtskrivaren och gitarristen Jonas Fjeld från Bodø. Det resulterade i albumen To rustne herrer (1996), Damebesøk (1997), Tolv rustne strenger (2002), och Hvis helsa holder – The album (2016).

Ole Paus har vunnit Spellemannprisen (Norges motsvarighet till Grammis) tre gånger ; 1976, 1998 (hederspristagare) och 2014. Han blev 2015 medlem i norska Rockheim Hall Of Fame, där personer som har haft stor betydelse för norsk populärmusik väljs in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *