Albert Lee 80 år idag – Torsdag 21 december 2023

Den brittiske gitarristen, keyboardisten, sångaren och låtskrivaren Albert Lee föddes den 21 december 1943 i Lingen, Herefordshire. Han är en erkänt skicklig och snabb gitarrist med en egen stil och har varit medlem i ett flertal band med bl.a Emmylou Harris, Eric Clapton och Bill Wyman.

Redan som mycket ung var han starkt influerad av tidiga rockartister som Buddy Holly, Gene Vincent, Rick Nelson och främst den senares gitarrist James Burton. Samt countrygitarrister som Chet Atkins och Jerry Reed, Han fick många jobb som studiomusiker och det första band han var medlem i var Chris Farlowes kompband The Thunderbirds. Han slutade där 1968 då han ville dra mer mot countrymusik.

Från 1969-1973 var han medlem i countryrock-bandet Heads, Hand & Feet. En Londongrupp med toppmusiker. De gav ut tre album men slog aldrig igenom något större. Medlemmarna spelade på en del andra album som ex. Jerry Lee Lewis dubbelalbum The Session Recorded In London With Great Guest Artists (1971).

Albert flyttade till Los Angeles 1974 där han först huvudsakligen spelade som studiomusiker. Från 1976 blev han medlem i Emmylou Harris Hot Band och det var då jag upplevde honom själv första gången live på Scandinavium under countryfestivalen 1980. Jag fick även en kortare intervju med honom back stage.

Från 1978 spelade samtidigt under fyra år med Eric Clapton. Hans försök att spela in och ge ut soloskivor ledde dock inte till några större framgångar. Nedan hans första soloalbum Hiding från 1979.

När han vistats i England har han spelat med Albert Lee & Hogan’s Heroes och under många år med Bill Wyman´s Rhythm Kings. Med de förra som bildades redan 1985 kom han till såväl Pustervik som till Sticky Fingers 1999. Det bandet spelade han med av och till fram till 2015.

Hos Wyman har han varit extra uppskattad och jag har hört honom med dem tre gånger. Först i Konserthuset 2005 och 2011 och även på Lorensbergsteatern 2014. Jag fick autograf på mina album 2005. Nedan det självbetitlade från 1982.

Albert Lee har varit en populär gäst i många konstellationer. Han var bl.a kapellmästare för the Everly brothers på den fina Reunion-konserten i London 1983. Han spelade därefter årligen med bröderna fram till 2001. Han var även med på minneskonserten till George Harrison, Concert for George 2002.

Jag såg honom även med Robert Wells i dennes Rhapsody In Rock 2009 på Götaplatsen där han gjorde fyra egna nummer, Bland dem hans mest populära låt Country Boy, vilken han även är medkompositör till och som var en stor hit för Ricky Skaggs.

Albert vann fem år i rad tidskriften Guitar Players omröstning i kategorin Best Country Guitar. Han har fått sig tillskriven epitet som ” The guitar player’s guitar player” och “Mr. Telecaster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *