Marie Nilsson Lind död – Torsdag 4 januari 2024

Sångerskan, musikern och textförfattaren Marie Nilsson Lind avliden den 4 januari i Lummelunda, Gotland, Hon föddes den 13 december 1961 på gården Alvare i socknen När på sydöstra Gotland. Hon bildade 1983 gruppen Ainbusk Singers med sin syster Josefin Nilsson samt Annelie Roswall och Birgitta Jakobsson.

Deras första större show var när de 1984 stod på Chinateaterns scen i Stockholm och även vann riksfinalen i Talang -84. Gruppen fick sitt stora genombrott 1990 med showen More amore på Chinateatern där låtarna Lassie och Älska mig ingick. Texter av Marie som också stod för monologer i deras shower.

De fick skivkontrakt med Benny Anderssons bolag Mono Music och han blev deras första skivproducent och skrev musiken till de ovan nämnda hitsinglarna.. De albumdebuterade 1993 med en liveskiva.

De hade kortat namnet till bara Ainbusk framme vid deras andra självbetitlade album från 1998. Det följdes av ytterligare tre album. 2003 firade Ainbuskarna sitt 20-årsjubileum med en samlingsplatta och efterföljande jubileumsföreställningar runt om i landet. Ainbusk gjorde sedan sin sista spelning tillsammans som grupp i augusti 2008

SVT dokumentären Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är från 2019 blev mycket uppmärksammad. I efterdyningarna av den gjorde Marie två minnesförställningar om lillasystern som avlidit 2016.. Hon gjorde även ett Sommar-program i P1 2019. År 2020 gav hon ut boken Josas bok – min berättelse och hon medverkade 2021 i den tolfte säsongen av TV4s Så mycket bättre.

Nu i december 2023 genomfördes en comeback-turné med trion Ainbusk X3 – en återförening av medlemmarna i Ainbusk. Turnén Ett julkort från Gotland sålde slut runt om i landet.

Marie var från 1999 gift med musikern Magnus Lind fram till dennes död i december 2023.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *