Jimmy Page 80 år idag – Tisdag 9 januari 2024

Den brittiske rockgitarristen och låtskrivaren Jimmy Page 80 år idag. Han föddes den 9 januari 1944 i Heston, norr om Hounslow i västra London. Han var tidigt efterfrågad studiomusiker och när han blev medlem i först the Yardbirds och därefter Led Zeppelin kom han snart att räknas som en av världens främsta och nyskapande gitarrister.

Page började spela gitarr i de tidiga tonåren inspirerad av Elvis gitarrist Scotty Moore. Han blev snart etablerad i Londons studior och spelar på mängder av skivor med allt från The Rolling Stones, The Kinks, The Who och Them.

Från sommaren 1966 blev han medlem i The Yardbirds. Först på bas då Jeff Beck redan ersatt Eric Clapton på sologitarr, men de spelade båda gitarr en period tills Beck slutade i oktober 1966

Under våren 1967 turnerade bandet och gav nu ut sitt sista album Little Games.

The Yardbirds slutade 1968 men Page tog in nya medlemmar till The New Yardbirds, vilka efter kort tid bytte namn till Led Zeppelin. Den gruppen blev en av de största i rockhistorien och upplöstes 1980 till följd av trumslagaren John Bonhams död.

Jimmy har därefter bl.a gett ut skivor ihop med Robert Plant och David Coverdale. Han var med i gruppen The Firm som 1984-86 kom med två album där Paul Rodgers var sångare, Han är också den som överser allt kring Led Zeppelins nyutgåvor.

Page fick 2005 utmärkelsen Officer of the Order of the British Empire (OBE) och samma år vann Led Zeppelin en Grammy Lifetime Achievement Award . 2006 erhöll gruppen även Polar Music Prize.

Jimmy lever sedan tio år tillsammans med sin 46 år yngre flickvän, poeten Scarlett Sabet, och de bor i Senning, Berkshire.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *