Göte Wilhelmson död – Onsdag 10 januari 2024

Musikern, kompositören, skivbolagsproducenten och kapellmästaren Göte Wilhelmson avliden i Stockholm. Han föddes den 10 januari 1929 i Åmål och gick bort på sin 95-årsdag. Han hade ett långt och oerhört rikt musikantliv bakom sig som började redan när han var barn och spelade dragspel i sin hemstad. Som 5-åring fick han framträda i en radiosändning från Göteborg och blev snart känd vida omkring som underbarnet Lill-Göte.

Göte flyttade till Stockholm som tonåring och kom med i populära Vårat gäng 1945-48. Han spelade sedan som främst pianist i diverse storband från 1948 och åren 1951-54 var han medlem i tidens populäraste dans-och jazzband Thore Ehrlings Orkester.

Han mötte i den orkestern sångerskan Lily Berglund och de kom att turnera ihop med hans egna band i folkparker m.m. åren 1954-1964. De var gifta från 1956 fram till hennes död 2010.

Göte var under många decennier flitigt förekommande som kapellmästare i diverse TV- och radioprogram. Bland de senare kan nämnas tio år med radions Frukostklubben och lika många år med Refrängen där Lily Berglund och Per Lindqvist var sångartister. I Tv-sammanhang bl.a Nygammalt, Sveriges Magasin och Gomorron Sverige.

Från sent 1950-tal kom Göte att vara inspelningschef på skivbolag, först Karusell (med bl.a hits för Little Gerhard och Umberto Marcato) och från 1960 arbetade han för Philips-Sonora under 18 år. På det senare bolaget var han den som upptäckte Sven-Ingvars och han var initiativtagare och producent till Monica Zetterlund/Bill Evans klassiker Waltz For Debby från 1964. Han gjorde flera andra inspelningar med Monica Z. Han var även producent på fem Cornelis Vreeswijk-album och flera med Östen Warnerbring. Med den senare jobbade han även i tv-liveprogrammen I morron e de lörda.

En annan klassiker Göte producerade var plattan Elis & Toots med brasilianska sångerskan Elis Regina och belgiske munspelaren/gitarristen Toots Thielemans. Inspelad i Europafilm i februari 1969 med Elis fem brasilianska musiker i kompet.

Göte startade egna skivbolaget GoodWill Records i slutet av 1970-talet och här kom en rad Sven-Ingvars-album 1978-1987. Samt album med bl.a Cornelis, Ann-Kristin Hedmark, Björn Johansson, John Ulf Andersson, Sven-Erik Vikström och hustrun Lily Berglund. På detta album nedan från 1980 hyllar Lily och Göte vännen Kai Gullmar.

Som Åmålit var man alltid stolt över Göte Wilhelmsons gärning genom åren. Han var ofta på besök i sin hembygd eftersom han länge hade en sommarstuga i farfaderns gamla hus utanför Åmål. Så sent som 2013 gjorde han en konsert ihop med bl.a sångerskan Birgit Carlstén i Gamla Kyrkan i barndomsstaden. Göte spelar även med på några låtar i musikdokumentären Sven-Ingvars – så många mil, så många år från 2015. Göte höll kontakt med det bandet genom alla år och bland de skivor han var mest nöjd med som producent var deras Sven-Ingvars i Frödingland från 1971.

Jag tog tag i att göra en längre intervju med honom för radio i juli 2017. Han var då 88 år gammal och vital värre. Det blev över två timmar i hans trivsamma lägenhet i ett funkishus vid Tessinparken i Stockholm. Här fanns spännande historier i mängder. Dryga timmen finns på band och han avslutade med att spela både piano och dragspel för mig. Nedan och längst upp i inlägget bilder från den eftermiddagen.

En kommentar Lägg till din
  1. Fint inlägg Leif! Mamma pratade ofta om Göte och Lilly, speciellt i samband med besök i vår sommarstuga vid Stenstjärnet; Göte & Lillys låg ju på andra sidan. (Tror aldrig du var med till Stenstjärnet i vår ungdom dock?)
    Ha det fortsatt bra! Uffe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *