Mick Taylor 75 år idag – Onsdag 17 januari 2024

Den brittiske rockgitarristen, sångaren och låtskrivaren Mick Taylor fyller 75 år idag. Han föddes den 17 januari 1949 i Welwyn Garden City, Hertfordshire men växte upp i Hatfield, även det i Hertfordshire. Känd för sina högt profilerade år som gitarrist med John Mayall & The Bluesbreakers (1966–69) och The Rolling Stones (1969–74).

Mick kom med i John Mayalls band som ersättare för Peter Green och han medverkar på följande Bluesbreaker-album;  Crusade, The Diary Of A Band, Bare Wires och Blues From Laurel Canyon.

Med Rolling Stones är Taylor med på en fantastisk rad av vad som måste sägas vara gruppen verkliga storhetstid;  Let It Bleed (1969), Get Yer Ya-Ya’s Out! The Rolling Stones in Concert (1970), Sticky Fingers (1971), Exile on Main St. (1972), Goats Head Soup (1973) och It’s Only Rock ‘n Roll (1974).

Han lämnade Rolling Stones i december 1974. Sitt första soloalbum fick han ut 1979 på CBS. Där har Mick skrivit alla låtar, producerat skivan, sjunger och spelar förutom gitarr även på några spår piano och bas.

Genom åren har Mick haft egna band som gärna spelat blues och han turnerade b.la. i Sverige med fem spelningar i april 1989. För Göteborgs del var det den gången på Yaki-Da, men det var samma kväll som B..B. King spelade på Kåren så jag fick välja den senare. Sedan har Mick spelat med sitt bluesband på klubben Sticky Fingers såväl 1999 som 2000, men jag fick tyvärr inte höra honom de gångerna heller.

Så de enda spelningarna med Mick Taylor för min del blev när jag såg The Rolling Stones för första gången i Scandinavium i oktober 1973 och när han fanns med i Bob Dylans band på Ullevi 1984.

Mick har spelat på många skivor som gästartist och han finns bl.a med på tre Dylan-album ; Infidels, Real Live och Empire Burlesque.

Sedan kan nämnas att han återförenades med Rolling Stones som gäst på några låtar i december 2012 på spelningar i bl.a London på gruppens 50th-Anniversary show och sedan även på bandets 50 & Counting tour 2013 vilken inkluderade Nordamerika, Glastonbury Festival och Hyde Park. Även i Sverige då han i juli 2014 kom in som gästgitarrist på låten Midnight Rambler och åter på avslutande (I Can´t Get No) Satisfaction i Tele 2 Arena, Stockholm.

Han hade även ett fint samarbete med Carla Olson som bl.a resulterade i ett livealbum från 1990.

Det har även getts ut en Best Of med flera andra låtar med dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *