Reggaebasisten Aston “Family Man” Barrett död – Lördag 3 februari 2024

Den jamaikanske reggaebasisten, låtskirvaren och producenten Aston “Family Man” Barrett avliden på ett sjukhus i Florida den 3 februari, 77 år gammal. Bara två veckor innan premiären av filmen Bob Marley: One love, där rollen som Aston Barrett spelas av hans son Aston Barrett Jr.

Han föddes i Kingston, Jamaica den 22 november 1946 och med sin broder trummisen Carlton Barrett (1950-1987) var de först del av Lee Perrys grupp The Upsetters innan den rytmsektionen blev medlemmar i The Wailers, det som senare blev Bob Marley & The Wailers. Han fanns bakom Marley från 1969 till dennes död 1981 och var också medproducent på många av de framgångsrika albumen. Hans tunga dub-influerade basspel var nyskapande.

Han spelade därutöver på ett stort antal andra reggaeartisters skivor som ex. Burning Spear, Peter Tosh och Augustus Pablo, Han var också mentor till andra jamaikanska musiker som ex. Sly Dunbar och Robbie Shakespeare.

Aston fick 2012 en Lifetime Achievement Award från Bass Player Magazine.
2021 erhöll han en Order of Distinction (Commander class) av jamaikanska staten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *