Al Kooper 80 år idag – Måndag 5 februari 2024

Den amerikanske keyboardisten, gitarristen, låtskrivaren, sångaren och producenten Al Kooper 80 år idag. Han föddes den 5 februari 1944 i Brooklyn, New York City som Alan Peter Kuperschmidt.

Känd från samarbeten med bl.a Bob Dylan och Mike Bloomfield, därefter första sättningen av Blood, Sweat & Tears och med otaliga egna produktioner.

Kooper inledde sin karriär redan 1959med en kort sejour som gitarrist i gruppen The Royal Teens På 1960-talet började han skriva låtar och var bl.a medkompositör till Gary Lewis and the Playboys första hit This Diamond Ring, vilken blev listetta på Billboard Hot 100 i februari 1965.

Under juni 1965 fick Kooper även som studiomusiker hoppa in som organist och därmed skapa rockhistoria med sin insats på Bob Dylans klassiker Like A Rolling Stone. Han spelade med Dylan under hans första elektriska framträdande på Newport Folk Festival 1965 och medverkade även på Blonde on Blonde 1966.

Kooper kom under 1965 in som keyboardist till det nystartade rockbandet The Blues Project där han senare även blev sångare. Han spelade in tre album med gruppen innan han och gitarristen Steve Katz hoppade av 1967.

Kooper och Katz bildade nu Blood, Sweat & Tears där Kooper var bandets ledare och huvudsakliga låtskrivare, men han lämnade gruppen redan efter debutalbumet Child Is Father To The Man 1968. Samma år spelade han också in det mycket framgångsrika albumet Super Session tillsammans med Mike Bloomfield och Stephen Stills.

Han fick även solokontrakt med Columbia och kom i februari 1969 med albumet I Stand Alone och samtidigt kom även dubbelalbumet The Live Adventures of Mike Bloomfield and Al Kooper.

Kooper var även flitig som studiomusiker och medverkade på inspelningar av bl.a Jimi Hendrix, The Who, Cream, Alice Cooper och The Rolling Stones. I början av 1970-talet hade han en period sin studio Sounds of the South i Atlanta och där upptäckte han Florida-bandet Lynyrd Skynyrd och kom att producerade deras tre första album. Han producerade under 1970-talet även artister som The Tubes, B.B. Kin, George Harrison och Nils Lofgren. Nedan fem av hans soloalbum för Columbia åren 1969-1973.

Al Kooper gav 1977 ut memoarerna Backstage Passes: Rock ‘n’ Roll Life in the Sixties, vilken 1988 kom ut i en rejält reviderad och utökad upplaga som Backstage Passes and Backstabbing Bastards: Memoirs of a Rock ‘n’ Roll Survivor.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *