Toby Keith död – Måndag 5 februari 2024

Countryartisten Toby Keith avliden den 5 februari vid 62 års ålder. Han föddes som Toby Keith Cove den 8 juli 1961 i Clinton, Oklahoma men växte upp i Moore, Oklahoma.

Han var en av de allra framgångsrikaste inom countrymusiken åren 1993-2015 med hela 70 hits varav 20 listettor på Billboards countrylista och närmare 40 låtar inne på Hot 100. Större delen av dem var han även kompositör till.

I hemtrakterna hade hade jobbat på rodeos och på oljebolag samtidigt som han var var aktiv inom amerikansk fotboll i Oklahoma Drillers. Men musiken tog överhanden och han ledde bandet Easy Money åren 1984-1988.

Toby Keith flyttade tidigt 1990-tal till Nashville. Hans självbetitlade debutalbum (bild ovan) kom 1993, det första av fyra på Mercury, Det var när han kom till skivbolaget DreamWorks år 2000 de stora framgångarna kom. Han hade nu under hela det decenniet många storsäljande album. Listettor på stora albumlistan med Unleashed (2002) och Shock´n Y´all (2003) och när Universal lade ned DreamWorks kom han från 2006 ut på egna skivetiketten Show Dog American där han bl.a på fick in en listetta med Big Dog Daddy (2007) och listtrea med American Ride (2009).

Han var för decenniet 2000 den näst störste albumsäljaren alla kategorier i USA. Endast slagen av Jay-Z och tvåa före George Strait.

Bland hans många hitsinglar finns Should’ve Been A Cowboy, He Ain’t Worth Missing, Courtesy of the Red, White and Blue (The Angry American), Beer For My Horses, American Soldier, How Do You Like Me Now?! och Who’s Your Daddy?. Han sista album blev Peso In My Pocket från 2021.

Toby Keith kom till Oslo för en spelning när Barack Obama fick fredspriset 2009 och besökte TV-programmet Skavlan för att prata om krig, fred och patriotism. Han hade gjort sig känd för sina nationalistiska ställningstaganden.

Keith hade redan för tre år sedan diagnostiserats med magcancer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *