Sun Records-trummisen Jimmy Van Eaton död – Fredag 9 februari 2024

Den amerikanske trummisen Jimmy Van Eaton avliden i Alabama den 9 februari, 86 år gammal. Han föddes i Memphis den 23 december 1937 som James Mack Van Eaton och han gick ibland även under namnet J.M. Van Eaton,. En av de viktigaste musikerna på Sun Records under 1950-talet där han främst spelade med Jerry Lee Lewis.

Jimmy startade annars med dixielandmusik i det egna bandet The Jivin’ Five men gick över till rockabilly med sitt band döpt till The Echoes. När han under en demoinspelning i Sun Studio upptäcktes av dess studiotekniker Jack Clement blev han presenterad för sångaren Billy Lee Riley och kom nu med i dennes turnéband The Little Green Men.

Men det var som studiomusiker på Sun Records 1956-1959 han var en pionjär på sitt instrument och skapade rockhistoria. Med Riley på bl.a låten Red Hot men främst på Jerry Lee där han spelar på dennes debutsingel Crazy Arms och senare klassiker som ex. Whole Lotta Shakin’ Goin’ On, Breathless och High School Confidential Han spelade även på skivor för andra på Sun som på Roy Orbisons låt Claudette, med Warren Smith på Uranium Rock och på Charlie Rich-singlarna Lonely Weekends och Who Will The Next Fool Be. Samt även med Johnny Cash, Charlie Feathers, Bill Justis och Ray Smith.

Under 1960-talets början lämnade han rockmusiken för civila yrken bl. a som bankman. Däremot kom han framåt 1970-talet att leda gospelgruppen The Seekers. Men på 1980-talet gjorde han comeback som rockabilly-trummis i the Sun Rhythm Section och återigen jobbade han med Jerry Lee Lewis på några livespelningar. Han spelade även med Hayden Thompson.

Jimmy kom med sitt första och enda egna album The Beat Goes On 1998 där han förutom att han trummar även sjöng samt skrivit alla låtarna. Inspelat i Suns original-studio på 706 Union Avenue i Memphis, Tennessee

Jimmy Van Eaton var invald i Rockabilly Hall of Fame och Memphis Music Hall of Fame.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *