Eric Carmen död – Måndag 11 mars 2024

Den amerikanske sångaren, gitarristen och låtskrivaren Eric Carmen avliden vid 74 års ålder. Han kom fram under 1970-talets början med gruppen Raspberries och hade därefter en framgångsrik solokarriär.

Eric Carmen föddes den 11 augusti 1949 i Cleveland, Ohio. I hemstaden var han med att bilda Raspberries 1970 och de blev kända för sina fina popmelodier med stämsång. Eric Carmen skrev alla de sju singlarna som kom in på Billboard-listan där Go All The Way (1972) och Overnight Sensation (1974) var deras två främsta med placeringarna 5 resp. 18. Nedan ser vi Eric vid en återförening av Raspberries 2007. Deras musik kallades vid tiden för power pop.

Raspberries fick till fyra LP innan de upplöstes 1975. Nedan ett fint samlingsalbum som jag haft sedan det kom ut 1976.

Erics solokarriär fick en rivstart med det första självbetitlade albumet på Arista utgivet sent 1975. Singeln All By Myself skrevs av honom själv, men hade tydligt lån från ryske kompositören Rachmaninoffs pianokonsert. Den blev en miljonsäljare under 1976. Även uppföljaren Never Gonna Fall In Love Again byggde i sin melodi på ett symfoniverk av samme ryske kompositör. All By Myself kom sedan att bli en miljonsäljande singel en andra gång i Celine Dions cover från 1997.

Det rullade på bra för Eric under åren 1975-1988 med en rad Hot 100-hits. Den största under 1980-talet var Hungry Eyes som ingick i filmen Dirty Dancing 1987 och uppföljaren Make Me Lose Control. De nådde platserna 4 resp. 3 på Hot 100. Nedan ett samlingsalbum samt baksidan på dubbelCdn Essential.

Eric skrev ännu en Top-10 hit vilken ingick i filmen Footloose 1984. Ihop med Dean Pitchford komponerade han låten Almost Paradise som på skiva och film framfördes av Mike Reno och Ann Wilson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *