Karl Wallinger från World Party död – Söndag 10 mars 2024

Musikern, sångaren och låtskrivaren Karl Wallinger avliden den 10 mars 66 år gammal. Han fanns med i tidiga the Waterboys och blev sedan känd för sin grupp World Party.

Karl föddes i Prestatyn, Wales den 19 oktober 1957. Han kom att gå i skola i England och ett av de första musikuppdragen var som musical director för en West End-produktion av The Rocky Horror Show. Varefter han under samma år 1983 träffade Mike Scott och kom med i The Waterboys och då Karl var en multiinstrumentalist blev han en period en viktig medlem där, På deras tredje album This Is The Sea från 1985 var han även med som producent och arrangör samt som delkompositör på singeln Don’t Bang The Drum. Han lämnade den gruppen 1986.

Karl byggde upp en hemmastudio och startade nu en karriär under namnet World Party. Albumdebuten kom med Private Revolution (1987) där singeln Ship Of Fools blev en mindre hit i England. Det följdes av LPn Goodbye Jumbo (1990) där låten Put The Message In The Box blev en radiohit även i USA.

Karl spelade de flesta instrument själv på dessa båda album men satte upp ett turnéband. Jag såg dem med en klubbspelning på Trädgårn i Göteborg i oktober 1990. Med brittiska The LA´s som förband.

Sedan följde det mycket framgångsrika Bang! (1993) vilket nådde plats två på engelska albumlistan. Därpå albumet Egyptology (1997) där bl.a låten She´s The One ingick. En låt Robbie Williams fick en megahit med i en cover 1999.

Wallinger tog nu tre års vila från bandet men återkom med albumet Dumbing Up (2000). Under 2001 drabbades han dock av hjärnblödning och fick en lång konvalescens. Han kom sakta tillbaka till musiken och var med som producent och gitarrist ihop med bl. a Peter Gabriel på albumet Big Blue Ball, utgivet 2008 på Gabriels skivbolag Real World Records.

World Party kom även tillbaka med en del spelningar där den sista var i New York 2015. Gruppens bästa låtar finns samlade på CDn Best in Show från 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *