Nile Rodgers och Esa-Pekka Salonen får årets Polar Music Prize – Tisdag 12 mars 2024

Polar Music Prize för Nile Rodgers. Verkligen ett bra val. En unik musiker som satt stort avtryck genom ånga decennier, Jag var mäkta imponerad av hans konserter på Way Out West 2015 och Liseberg 2016.

Nile Rodgers och Esa-Pekka Salonen kommer båda att intervjuas under Polar Music Talks den 20 maj. Den 21 maj äger prisceremonin rum i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Den sänds live på TV4 klockan 20. Hela prisceremonin kan ses via TV4 Play från kl. 18.

Jag repriserar nedan min bloggtext från 2022 när han fyllde 70 år.

Nile Gregory Rodgers Jr föddes den 19 september 1952 och växte upp i Lower East Side i New York. En mångsidig musiker men främst gitarrist samt skivproducent och kompositör. Han fick sitt genombrott med gruppen Chic som bildad ihop med Bernard Edwards (1952-1996).

Chic skivdebuterade 1977 och fick hits som Dance, Dance, Dance (Yowsah, Yowsah, Yowsah), Everybody Dance, I Want Your Love, Good Times och Le Freak. Den senare sålde över sju miljoner världen över 1978 och är en av discoerans stora klassiker.

Deras andra LP kom 1978

Nile Rodgers har skrivit, producerat och medverkat på mängder av storsäljande skivor genom åren. Bland de han producerat finns Madonna, David Bowie, Diana Ross, Duran Duran och Grace Jones. Han är invald i Rock and Roll Hall of Fame (med Chic 2017), har vunnit flera Grammy Awards och är med i styrelsen i Songwriters Hall of Fame.

Esa-Pekka Salonen är den andre Polar-pristagaren. Han föddes den 30 juni 1958 i Helsingfors. En meriterad dirigent och kompositör vi sett ofta på svenska scener från 1980-talets början. Som dirigent debuterade han 1979 med Radions symfoniorkester i Finland och han fick sitt internationella genombrott 1983  Ett av hans många skivalbum nedan, utgivet 1987.

Han ledde London Philharmonic Orchestra (2008-2017) och har haft liknande uppdrag för Los Angeles Philharmonic Orchestra och New York Philharmonic. Sedan 2020 är han musical-director vid San Francisco Symphony.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *