Sly Stone 80 år idag – Fredag 15 mars 2024

Sly Stone föddes som Sylvester Stewart den 15 mars 1943 i Denton, Texas men växte upp i Vallejo, norr om San Francisco Bay Area. Han var en tidigt utvecklad multiinstrumentalist, sångare och låtskrivare och nådde stora höjder med gruppen Sly & The Family Stone. Ett viktigt band i utvecklingen av soul och funkmusik på 1960- och 1970-talet.

Vid mitten av 1960-talet jobbade Sly som DJ på radiostationen KDIA och fans även som producent för skivbolaget Autumn Records i San Francisco där han bl a jobbade med grupperna The Beau Brummels och The Great Society. Under artistnamnet Sly Stone grundade han 1966 bandet The Stoners tillsammans med Cynthia Robinson på trumpet. Robinson blev året därpå en del i det större bandet Sly & The Family Stone. Deras första album A Whole New Thing kom på Epic 1967.

De fick sitt stora genombrott 1968 med album nummer två där titellåten Dance To The Music blev en singelhit.

De kom med albumen Life (1968) och Stand! (1969) där det på det senare fanns med singlarna Everyday People och I Want To Take You Higher. De var nu ett stilbildande band inom funkrocken och var även ett av huvudnamnen på Woodstockfestivalen 1969. Samlingsalbumet nedan kom 1970 .

Hösten 1969 flyttade Sly till Los Angeles. Bara någon månad senare fick han ett sammanbrott och hans droganvändande hade accelererat. Efter bandets femte album There’s a Riot Goin’ On (1971) slutade flera viktiga nedlemmar. På albumen därefter Fresh (1973) och Small Talk (1974) blev det allt mindre av bandet och mer och mer av Sly. Efter ett skandalartat framträdande på Radio City Music Hall i New York 1975 splittrades bandet definitivt.

Sly spelade efter splittringen in fyra album som soloartist, men bara High on you (1975) släpptes under hans namn, de andra tre släppte han trots allt under bandnamnet – Sly and the Family Stone. Han fanns senare bl.a med på Funkadelics album The Electric Spanking of War Babies (1981) men hans stora kreativitet hade nu sinat,

Sommaren 1984 gjorde Sly en kort turné med Bobby Womack och han fortsatte att gör en del sporadiska uppträdanden för samlingar och andra artisters inspelningar en period.

Gruppen valdes 1993 in i Rock and Roll Hall of Fame. Bandet fick också en tribut på Grammy Awards 2006 och här gjorde Sly sitt första liveframträdande sedan 1987.

Sly Stone har nyligen kommit ut med en självbiografi och uppmärksammades stort i höstas i bl.a Uncut där han fick omslag och hela tolv sidors artikel.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *