Mats Ronander 70 år idag – Måndag 1 april 2024

This image has an empty alt attribute; its file name is R-6033673-1520458675-2831.jpg

Gitarristen, sångaren och låtskrivaren Mats Ronander föddes den 1 april i Sundsvall, men växte upp i Örebro. Med gruppen Nature och därefter en lång solokarriär och diverse bandkonstellationer länge etablerad som en landets bästa inom rock och blues.

Mats var redan som femtonåring i Örebrobandet Crossway Blues. Därefter i Nature med Mats som sångare/munspelare där Lasse Wellander var gitarrist. Nature gav ut bara två album men turnerade flitigt, bl.a med Ulf Lundell på en turné vilket blev till en liveplatta 1977. Han spelade även med på tre av Lundells studioalbum. Han turnerade nu även med ABBA i Europa, Nordamerika och Japan.

Hans första album i eget namn var ihop med Lasse Wellander på Polar 1978. Som soloartist kom han med fyra soloalbum på Polar med starten Hård kärlek 1981.

Därefter två album för Record Station 1987-1989 innan han gick över till Warner-Metronome där första albumet var Himlen gråter för Elmore James vilken innehöll hitsingeln Gör mig lycklig nu

Vid sidan om soloskivorna fanns även Low Budget Blues Band som först gett ut ett album på Polar 1983 men som nu på WEA kom med två album 1990 och 1994. Det första av dessa blev särskilt uppskattat där Steve Earles låt The Devil´s Right Hand var singelspår.

Mats har genom åren alltid kommit tillbaka till blues-rötterna. Senaste åren har han bl.a turnerat med sitt Ronander Blues som jag hört live vid två tillfällen nyligen. På Göteborgs Blues Festival i augusti 2021 och på Valand i januari 2022. Här är mitt inlägg från den senare spelningen.

Nedan en samlings-CD med hans bästa låtar. Utgiven 2003 på Metronome.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *