Rolf Wikström 75 år idag – Fredag 5 april 2024

Bluessångaren, gitarristen och låtskrivaren Rolf Wikström föddes den 5 april 1949 i Stockholm. Länge etablerad som en av de främsta inom svensk blues. En stark liveartist som även kommit med en rad album sedan 1975 års solodebut Sjung svenska folk. Hans födelsedag firas med en konsert på Nalen kvällen till ära.

Wikström blev först bemärkt i gruppen Slim’s Blues Gang, som 1970 släppte albumet The Blues Ain’t Strange på Sonet.

Under namnet Cool Hambone singeldebuterade han själv 1972 med I’m So Tired Of It/Supervisor Blues, utgiven på det mindre skivbolaget Tibet-46. En singel som på bara två låtar hade en speltid på över fjorton minuter.Under 1972 spelade han även på Ola Magnells singel Påtalåten och John Holms album Sordin. Han spelade 1975 också gitarr på Kjell Höglunds Hjärtat sitter till vänster.

Rolf gick nu helt över till att skriva svenska texter. Debutalbumet som soloartist, Sjung svenska folk, utkom i februari 1975 på skivbolaget Ljudspår.1976 bildade han bandet Rolf Wikströms Hjärtslag. Nu kom albumen Hjärtslag (1977), Jävla måndag (1978) och Digitalis (1979). De var även turnéband i Skandinavien för gästande amerikanska bluesartister, bland andra Albert Collins, Charles Brown och Roy Brown.

Roffe var nu rejält etablerad och fortsatte ge ut skivor och turnerade med Hjärtslag under hela 1980-talet Men kom 1989 med lite annan stil utan bandet på albumet Mitt hjärta är ditt där han tolkade texter av Nils Ferlin. Denna kom att bli en försäljningsmässig framgång.

Rolf är flitig som liveartist med en trogen publik. Jag har sett honom vid ett dussintals spelningar och han har låtarna, rösten, ruskigt skicklig som gitarrist och har alltid bra musiker med sig i sina band. En av de stora i svenskt musikliv. Sedan flera år har han besvär med ryggen och spelar numera sittande, som på Åmåls Blues Fest 2022 nedan.

Det finns flera bra samlingsalbum med Roffe. Detta utgivet 2002.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *