West Coast Country Festival – Lördag 6 april 2024

Denna countryfestival ägde alltså rum ute vid Åbytravet i Mölndal under lördagen 6 april. Det var andra året för den men premiär för min del. Mycket folk inne redan när jag anlände. Kanske var det runt 700 personer där som mest.

Först hann jag med några få låtar på den lite mindre scenen (Lobby Stage) med danska Johnny Horsepower. Bara Johnny Cash-låtar för det här bandet som lät bra i bl.a Ghost Riders In The Sky.

Över till Main stage där vi fick ett långt set på 50 minuter med Umeå-gruppen Halm. De har spelat ihop sedan unga tonår, firar femton år som band i år men albumdebuterade först 2017. Nu aktuella med sitt tredje album Runner och det var från detta vi fick det mesta nu, men även en cover av Stop Draggin´ My Heart Around.

Halms kärntrio är Lisa Johansson (sång och gitarr), Johanna Sandgren (sång och banjo) samt William Ignberg (gitarr). Under sina konserter förstås kompletterade av trummor och bas. Detta kan väl närmast betraktas som en rockkonsert med drag av Americana när banjon väl framträder i mixen. Stämsången mellan tjejerna ett plus.

Därefter över till Lobby stage igen för engelsmannen Ags Connolly som ju gav oss några fina solokonserter på flera platser i Sverige under fjolåret. Nu hade han handplockat ett band med fyra rutinerade göteborgsmusiker under ledning av Gunnar Frick på pedal steel/dragspel. På gitarr Pär Öjerot och rytmsektionen bestod av Stefan Bellnäs på bas och Johan Håkansson på trummor. Musiker som vi bl.a kunde höra på Gram Parsons-hyllningen på Pustervik ifjol.

Ags har härliga egensinniga låtar och det gick från honky tonk till tex-mex och mer rent country-stuk. Det var visst så att Ags inte hunnit repa med bandet ens på soundcheck och med tanke på det satt det ändå bra. Bandet hade lärt sig låtarna väl och det är ett bra låtmaterial Ags tillskansat sig genom åren.

Låtlista Ags Connolly ; Headed South For A While – Wrong Again – Tell Me What You Were Gonna Tell Me – Get Out Of My Mind – Change My Mind – Meaning Of The Word – I Saw James Hand – Haunts Like This – I’d Be Good For You – I Hope You’re Unhappy – Slow Burner.

På main stage kom nu Don Redmon med sitt rutinerade band från mellansverige där Don (Andreas Johansson) från scen nämnde att han spelat country sedan 2001. I frontlinjen hustrun Maria Johansson på tvättbräde/sång och SO “Esso” Kontio på bas/sång. På steel Berra Karlsson, på gitarr Andreas “EA” Olsson och på trummor Martin Säfström.

Ett långt set på hela 75 minuter där man slogs av hur säker Don är som frontman. Förra året vann han ju också ett fint pris som årets manlige vokalist vid Texas Sounds International Country Music Awards.

Plus för den fina stämsången modell Eagles mellan de tre i fronten på flera låtar. Eget material varvades med covers av bl.a Randy Travis och Merle Haggard och Maria sjöng en Miranda Lambert-låt. Se komplett låtlista längst ned i inlägget.

Det var inte synkat tidsmässigt mellan de två scenerna så jag missade delar av konserterna. Jag fick därför tyvärr bara hört fyra-fem låtar med Ulf Nilsson. Som hade Linda Varg vid sin sida och ett bra band bakom sig. Ulf blev känd när han 2012 vann den första svenska säsongen av Tv-sända The Voice.

Det här var tuff countryrock med bra låtar – som Roadhouse Rose och Girl I Miss You – där Ulfs tryck i röst imponerade. Ser dem mer än gärna när de dyker upp härnäst.

Chris Kläfford var huvudnamn ikväll och drog givet störst publik. Med ett tight band bakom sig fångade den i dagarna 35 år fyllda sångaren oss på direkten med sin djupa sköna röst och inlevelse. Det är modern country med drag av såväl rock som pop. Bland musikernas namn uppfattade jag Magnus Josefsson på gitarr.

Chris och bandet kom från fem spelningar i Tyskland under detta han kallar the Kitchen Session Tour 2024. Mest låtar från förra årets album Maybe It´s Just Me men förstås även starka egna låten Treading Water och covern av Lennons Imagine, låtar han framförde i Idol 2017.

Det var en stark konsert på dryga timman där det trots relativt hög volym ändå gick att uppfatta texterna relativt väl.

Allra sist ut var sist norska gruppen Wild Whens, vilka gjorde sin sverigedebut på den här festivalen förra året. Jag bara hann höra en låt med dem men jag fick åtminstone en bild på de två frontmännen.

Artister som framträdde innan jag kom ut till Åbytravet var amerikanska Hannah Anders samt svenska akterna Dimpker Brothers, Mikaela Finne, Springdale och Lisa Björck

Låtlista Don Redmon

My next broken heart

Abilene on her mind

He drinks Tequila

Lonely for you only

I left something turned on at home

Three Wooden Crosses

I can´t be bothered

Road to Texas

She´s still in Dallas

Go rest high on that mountain

Drinking problem

Okie from Muskogee

Black Diamond strings

Never got a chance to say goodbye

When it rains

Saturday night

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *