Duane Eddy död – Tisdag 30 april 2024

Den amerikanske gitarristen och låtskrivaren Duane Eddy avliden i Franklin, Tennessee, 86 år gammal. Han föddes den 26 april 1938 i Corning, New York och blev en av de mest hyllade instrumentalisterna från tiden vid slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. En gitarrpionjär som blev invald i Rock and Roll Hall of Fame 1994 och i Musicians Hall of Fame and Museum 2008.

Duane började spela gitarr redan som femåring hemma i New York. Vid tretton års ålder flyttade han med familjen till Tucson, Arizona och han kom från 1955 att bo i Phoenix i samma stat. Här började han ett långt samarbete med producenten/låtskrivaren Lee Hazlewood.

Duane hade hittat en egen stil kallat “twangy guitar” där han spelade hårt på bassträngen och sänkte två tonsteg i gitarrsoundet. Eko och andra effekter tillförde också något unikt på hans skivor. Han spelade sedan 1957 på en specialgjord Chet Atkins Gretsch-modell och kom i juli 1957 med singeln Ramrod/Caravan på etiketten Ford. Här är det dock Al Casey som spelar lead gitarr på bägge sidor. Duane spelar dock in den igen sommaren 1958 för Jamie Records. Al Casey (1936-2006) kom att spela av och till med Duane under fem år.

Från 1958 kom hans skivor ut större nationellt tack vare Lester Sill och Lee Hazlewood vilka spelade in honom i Audio Recorders Studio i Phoenix och sedan licensierade låtarna till Philadelphia-baserade Jamie Records. I Europa kom dessa ut på London Records. I Sverige kom det ut nio olika EP åren 1958-1961. Nedan den första av dem. Samt det amerikanska originalet.

Duanes låtar hade ofta ett framträdande saxofonspel, spelat av först Plas Johnson sedan även Jim Horn och Steve Douglas. Kompbandet kallade han the Rebels och här ingick flera kända session-musiker som senare kom att spela in för bl.a Phil Spector. Nedan hans debutalbum Have “Twangy” Guitar Will Travel kom 1958.

De blev succé direkt 1958 med först mindre hiten Movin´ N` Groovin´ och Top 10-hiten Rebel Rouser. Båda skrivna av Eddy och Hazlewood ihop. För Jamie fick han in hela 21 Hot 100-hits, 15 av dem på Top 40 varav två nådde Top 10; Forty Miles Of Bad Road (1959) och Because They´re Young (1960). Här kan också nämna särskilt Top 30-hiten Peter Gunn (Top 10-hit i England) och Top 50-hiten Shazam! (båda 1960). Under de här åren lär han sålt 6 miljoner skivor. Han bytte 1962 till RCA Victor och det första albumet för dem var Twistin´ N´ Twangin´.

För RCA fick han ytterligare hits där den största var (Dance With) The Guitar Man (skriven av Duane ihop med sin producent Lee Hazlewood) vilken nådde plats 12 på Hot 100 hösten 1962. Den kom även in på svenska Tio I Topp där den fanns med i 10 veckor. Redan sommaren 1962 hade han fått en hit på samma lista med Deep In The Heart Of Texas. Nio veckor på listan för denna singel som var en Top 20-hit i England men bara nådde till plats 78 i USA.

Duanes musik fick en revival i främst Europa när han 1975 fick en Top 10-hit i England med Play Me Like You Play Your Guitar. Han kom till Sverige på en enda turné och jag var på plats den gången när han var förband till Jerry Lee Lewis i Scandinavium i november 1978. Han hade spelat före Jerry Lee vid konserten på Göta Lejon i Stockholm två dagar innan.

Sedan kom ännu en Top 10-hit i England 1986 med en nyinspelning av Peter Gunn tillsammans med gruppen Art Of Noise. Denna version blev även en Top 50-hit i USA och vann en Grammy i kategorin Best Rock Instrumental.

1987 kom ett självbetitlat album på Capitol Records producerat av Jeff Lynne och med gästspel av såväl George Harrison som Paul McCartney.

Hans sista album blev Road Trip från 2011 inspelat i England med Richard Hawley som producent. Han fortsatte turnera upp i åren och 2018 gjorde han bl.a några konserter i England i samband med sin 80-årdag,

Duane var under åren 1961-1968 gift med Mirriam Eddy, hon hade spelat in två singlar på Jamie under sitt dopnamn Mirriam Johnson när de träffades. Hon bytte senare namn till Jessi Colter och blev en firad countrystjärna. Gift med Waylon Jennings från 1969 fram till dennes död 2002. Hon syns här på omslaget sittande på golvet på albumet Duane Eddy Does Bob Dylan från 1965.

Nedan det första samlingsalbumet jag skaffade med Duane Eddy. Det finns en uppgift att han vid år 2000 hade sålt 100 miljoner skivor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *