Billy Joel 75 år och Richie Furay 80 år idag – Torsdag 9 maj 2024

Billy Joel föddes den 9 maj 1949 i Bronx men kom snart till Hicksville, Long Island, New York där han började spela piano som fyraåring. Han studerade tidigt klassisk musik. Solokarriären kom igång 1972 med albumet Cold Spring Harbor men det var först när han kom till Columbia Records det tog fart. Albumet Piano Man kom ut i november1973 och gick in på Billboards albumlista i januari 1974.

Billys stora genombrott kom med albumet The Stranger från 1977 och han blev nu en av de allra populäraste artisterna i USA de närmaste decennierna. Hitsinglarna avlöste varandra och de finns samlade på ett flertal samlingsalbum som detta från 2001

Billy Joel var alltid en stark liveartist, men i Sverige fick vi bara se honom vid två konserter. Båda på Konserthuset i Stockholm 1979 resp. 1980. Han turnerade med Elton John i ett paket de kallade Face To Face och de skulle spelat på Ullevi ihop 1998. Dock blev den konserten enbart med Elton. Efter långt uppehåll både på skiva och live har han de senaste decennierna återkommit med spelningar där han ofta haft långa sejourer i Madison Square Garden i New York.

Billy har vunnit otaliga Grammys och fick en Grammy Legend Award 1990. Han blev invald i Songwriters Hall of Fame 1992 och i Rock And Roll Hall of Fame 1999.

Richie Furay föddes den 9 maj 1944 i Yellow Springs, Ohio. Gitarrist, sångare och låtskrivare. Känd som medlem i grupperna Buffalo Springfield, Poco och The Souther-Hillman-Furay Band.

Richie flyttade till Los Angeles och fanns med i Buffalo Springfield från starten våren 1966 fram till de gjorde sin sista spelning i maj 1968. I augusti samma år bildade han countryrockgruppen Poco ihop med bl.a Jim Messina. Nedan deras andra LP från 1970.

Furay lämnade Poco 1974 och bildade The Souther-Hillman-Furay Band ihop med John David Souhter och Chris Hillman. De kom med två album på Asylum Records 1974 resp, 1975.

Han har därefter kommit med flera soloalbum. Det första I´ve Got A Reason kom 1976 under gruppnamnet The Richie Furay Band och från albumet I Still Have Dreams (1979) fick han en Top 40-singelhit med titellåten.

En kommentar Lägg till din
  1. Tack för ditt intressanta firandet av jubilarer – som t. ex. dagens 80-åring Richie Furay. Och nästa år blir det ju tre rejäla 80-åringar; John Fogerty, Doug Clifford och Stu Cook, alla tre från Creedence. (Tänkte redan när Tom Fogerty lämnade bandet i tidigt 70-tal att det skulle gå snett.) Vilka andra rock- och pop-are som fyller under närmaste veckan har jag ingen aning om. Blir kul att se. Och att Erik Lihm (medlem tjugo år i Vikingarna) fyller 75 den 18 maj är väl inte mycket att orda om, eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *