Saxofonisten David Sanborn död – Söndag 12 maj 2024

Den amerikanske saxofonisten och kompositören David Sanborn avliden i New York vid 78 års ålder. Han föddes den 20 juli 1945 i Tampa, Florida, men växte upp i Kirkwood nära St.Louis, Missouri. Han var en av de mest framgångsrika saxofonisterna inom jazz-fusion, R&B och instrumental pop med sex Grammy-vinster. Sanborn spelade främst altsaxofon men även sopran- och tenorsax. flöjt och keyboards/piano.

David spelade redan som 14-åring live med bluesmusiker och kom in i Paul Butterfield Blues Band åren 1967-71. Han spelar med på fyra av deras album och var med dem på Woodstock-festivalen 1969. Sedan med Stevie Wonder under 1972-1973 där han finns med på en låt på dennes album Talking Book (1972). Han samarbetade med Gil Evans i dennes storband på flera album från dennes Svengali 1973 och framåt.

David kom att turnera med David Bowie hösten 1974 och hörs på dubbelalbumet David Live från den turnén. Han spelar sedan på albumet Young Americans som kom i mars 1975 där han verkligen sätter sin prägel på soundet på titellåten. Han spelar även på fyra album med James Taylor, bl.a med ett solo på hitsingeln How Sweet It Is (To Be Loved by You) 1975. Han hörs även på fyra album med Carly Simon, på två James Brown-album under 1974 och spelar på Bruce Springsteens låt Tenth Avenue Freeze-Out. Med mera.

David fick skivkontrakt som solist med Warner och det första egna albumet Taking Off kom 1975 och följdes av ett självbetitlat album 1976 (foto nedan). Med sitt sjätte album Voyeur (1981) fick han den första av fem raka nummer 1-placeringar på Billboards jazzalbum-lista.

Han kom att ge ut tolv album för Warner fram till 1987 och ytterligare ett för Reprise och fem för Elektra-etiketten fram till 1996. Alla instrumental-album där åtta av dem nådde Top 100 på Billboards albumlista. Högst placerad var Close Up från 1988 vilken även gav honom en Grammy för bästa Jazz-Fusion Album. På flera av dessa album samarbetade han med basisten/kompositören och producenten Marcus Miller. Hans första renodlade jazzalbum var Another Hand (1991) där hade medmusiker som Bill Frisell, Charlie Haden, Jack DeJohnette och Marc Ribot. Bland sessions som studiomusiker kan också nämnas med Aretha Franklin (Aretha, 1980) och the Rolling Stones (Undercover, 1983).

Bland övriga Grammy-vinster kan nämnas för Straight To The Heart (1985) och även för Double Vision (1986) ihop med pianisten Bob James. Även Grammys för enskilda låtar i kategorin Best R&B Instrumental för All I Need Is You (från albumet Voyeur 1981) och Chicago Song (från albumet A Change Of Heart 1987). Nedan en trippel-CD med låtar ur hans album åren 1975-1999.

Under flera decennier fanns Sanborn med överallt. Han var en av värdarna för en ljuvlig tv-show som först hette Sunday Night, senare omdöpt till Night Music. Denna gick i två säsonger åren1988-1990 och flera av dessa visades även i svensk TV. Höjdarprogram som jag sparat på VHS. Här ett utdrag där han spelar med James Taylor.

Han var en period med i bandet på Saturday Night Live och även med i Paul Shaffers husband för Late Night with David Letterman. Här ett liveklipp med kort intervju från Letterman 1987.

Han var hela den här tiden även aktiv som studiomusiker och turnerade även en del live. Han spelade bl.a med Al Jarreau under 1985. Till Sverige kom han till Kristianstads Jazzfestival 1989 i ett band med bl.a Terri Lyne Carrington på trummor. Han spelade på Mejeriet i Lund 1998 backad av Danish Radio Big Band under ledning av Maria Schneider och han spelade på Stockholm Jazz Festival åren 2000 och 2011. På den senare med Joey DeFrancesco på orgel och Byron Landham på trummor, Sedan även på Umeå Jazzfestival 2016 med sin trio där Christian McBride var basist.

Just år 2000 var han även i Göteborg med två spelningar på Nefertiti i juli. Med i David Sanborn Quartet den gången var Joe Sample, Richard Bona och Brian Blade. Attans att jag missade detta. Men fick till sists uppleva David Sanborn live den 22 september 2014 när han kom med sin trio till Stenhammarsalen ihop med Joey DeFrancesco (1971-2022) på orgel och Byron Landham på trummor. En fantastiskt inspirerande kväll.

David Sanborn spelade även med Eric Clapton vid flera tillfällen och de samarbetade på soundtracket till filmen Lethal Weapon (Dödligt vapen) 1987 där hans saxofonspel är mycket framträdande.

Han spelade med många andra artister live. Nedan i ett fint nummer där gruppen kallades The Legends. Live från North Sea Jazz Festival i Nederländerna 1997 med Clapton, Marcus Miller, Joe Sample och Steve Gadd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *