Billy Cobham 80 år idag – Torsdag 16 maj 2024

Trumslagaren, kompositören och bandledaren Billy Cobham föddes den 16 maj 1944 i Colón, Panama. Han kom med sin familj till Brooklyn, New York vid tre års ålder. Från slutet av 1960-talet en banbrytande jazzmusiker när han spelade i Miles Davis band och senare med Mahavishnu Orchestra.

Billy var tidigt inne på trumspel och när han ryckte in i amerikanska armén 1965 kom han att han under tre år ingå i U.S. Army band. Direkt efter det blev han medlem i Horace Silvers kvintett. Han introducerade en tidig modell av elektrisk trumma och blev nu även med i husbandet på många skivor på Atlantic Records samt för de nyskapande skivbolagen CTI och Kudu.

Billy Cobham ingick i jazzrock gruppen Dreams vika gav ut två album 1970-1971. Han gick vidare med än mer jazz fusion när han spelade med Miles Davis på albumen A Tribute to Jack Johnson och Big Fun.

Ihop med gitarristen John McLaughlin startade han 1971 inflytelserika jazzfusion-gruppen Mahavishnu Orchestra. Han spelade med dem live och på skiva i två år. På två studioalbum;  The Inner Mounting Flame (1971) och Birds of Fire (1973) och på ett live album, Between Nothingness & Eternity (1973).

Med sitt första egna album Spectrum (1973) fick han in en storsäljare som blev listetta på Billboards jazz Albums-lista och nådde plats 26 på Top 200 Album-listan. Uppföljaren Crosswinds (1974) nådde också Top 30 liksom Total Eclipse utgivet sent 1974, Han fick framgångar med alla sina album på Atlantic under 1970-talet. Se bild nedan.

Billy har varit ett världsnamn sedan dess. Han flyttade på 1980-talet till Schweiz och vi har kunnat höra honom live tämligen ofta i Sverige. Jag har själv upplevt honom med sitt band i Göteborg i två grymma konserter, först på Nefertiti 2010 och sedan i Konserthuset 2011. Missade dock senast 2018 på Nefertiti samt på Yaki-Da 1989. Han turnerar ännu upp i årwn och är ett av dragplåstren på Ystads Jazz Festivl 2024

Nedan ett samlingsalbum för åren 1978-79 när han spelade in för Columbia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *