Little Gerhard 90 år idag – Fredag 17 maj 2024

Little Gerhard eller Karl Gerhard Lundkvist, föddes i Tillberga, Västerås den 17 maj 1934. Utan tvekan Sveriges förste rockkung när han slog igenom 1958. Om det hektiska året kan vi läsa på baksidan av EPn Rocking Ghosts.

Hans tredje EP från juni 1958 innehöll låten Buona Sera och denna blev den mest sålda skivan inom svensk rock’n’roll under 1950-talet och gav Little Gerhard sin första guldskiva. Lär ha sålt 250 000 exemplar, Han besökte även Västtyskland, spelade bl.a i Berlin i september 1959 och fick i den vevan träffa Elvis Presley i en timme. Det blev några bilder varav en sedan kom på framsidan av en LP utgiven 1976.

När han gick över till svenska 1961 – och ändrade artistnamnet till Lille Gerhard – fick han en andra guldskiva för EP:n med hitlåtarna Den siste mohikanen och Petter och Frida.

I slutet av 1960-talet fortsatte hans karriär mestadels som låtskrivare och producent. I den senare rollen arbetade han för Cupol och var den som upptäckte Agnetha Fältskog och såg till att hon fick skivdebutera 1967. Gerhard skrev flitigt låtar åt andra och har bl.a komponerat text och musik till Fältskogs hit Allting har förändrat sej, vilken 1968 blev tvåa på Svensktoppen och sjua på Kvällstoppen.

Med det förnyade intresset för gammaldags rock´n roll fick han en renässans som liveartist under 1970-tale. Nu kom fyra album för Polydor med start i liveskivan nedan från 1971.

Little Gerhard skrev melodin till Ska vi plocka körsbär i min trädgård för Ann-Christine Bärnsten. Låten blev femma i Melodifestivalen 1975 och blev en långliggare på Svensktoppen. Tillsammans med Yvonne Olsson ställde han upp i själv i Melodifestivalen 1982 där han skrivit melodin till Hand i hand med dej, vilken slutade på en delad sjätteplats. Han finns registrerad för ca 350 låtar på STIM.

Gerhard har de senaste decennierna fram till nyligen varit flitigt förekommande gäst i The Cadillac Bands konserter runt om i landet. Han gör även i år spelningar i mindre sammanhang,.

Jag gjorde en lång intervju honom 2014 och det var en pigg 80-åring jag träffade den gången. Det blev en artikel publicerad i Minnenas Journal nr 10/2014. här nedan de två första sidorna av sex.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *