Basisten Palle Danielsson död – Lördag 18 maj 2024

Jazzmusikern och kompositören Palle Danielsson rapporteras avliden 77 år gammal. Han föddes den 15 oktober 1946 i Bromma. En av landets mest kända kontrabasister sedan slutet av 1960-talet. Han var bl.a medlem i Keith Jarretts kvartett och i Michel Petruccianis trio. Samt med många andra konstellationer som ex. gruppen Rena Rama.

Danielsson gick Musikhögskolan i Stockholm (1962–1966) och spelade på klubben Gyllene Cirkeln från 1965 bl.a under två veckor med Bill Evans. Därefter spelade han i pianisten Staffan Abeleens kvintett (med trumpetaren Lars Färnlöf), i tenorsaxofonisten Börje Fredrikssons kvartett, med amerikanske pianisten Steve Kuhns trio och i trombonisten Eje Thelins kvintett.

Framme vid 1971 bildade han gruppen Rena Rama ihop med Bobo Stenson (piano) och Bengt Berger (trummor) och Lennart Åberg (saxofon). Nedan en samlingsskiva med inspelningar från 1973 och 1979.

Som medlem i Keith Jarretts europeiska kvartett blev han internationellt känd. Samarbetet med de norska musikerna Jan Garbarek och Jon Christensen blev långvarigt för Palle. De spelar på bl.a Jarrett-albumen Belonging (1974), My Song (1978), livealbumet Nude Ants (1981) och Personal Mountains (1989). Alla på ECM och spridda stort världen över.

Han spelade även med saxofonisten Charles Lloyds Quartet (Fish Out of Water, 1990) samt på album med bl.a  Bobo Stenson Quartet och Tomasz Stańko Septet.

Danielsson var också en period på 1980-talet fast medlem i pianisten Michel Petruccianis trio (nedan baksidan av albumet Pianism på Blue Note från 1986) samt även på turné i trio med John Taylor och Peter Erskine åren 1993-1999

Det första albumet i eget namn kom med Contra Post på Caprice 1995. Här med den kvartett han ledde en lång tid bestående av Joakim Milder (saxofon), Rita Marcotulli (piano) och Anders Kjellberg (trummor). På albumets tio låtar finns fem egna kompositioner, tre skrivna av Marcotulli, en av Milder och ett nummer av Thelonious Monk, Monk´s Mood.

Bland senare album finns Monk By Five (2000) ihop Ulf Adåker, Joakim Milder, Bobo Stenson och Jonas Holgersson. Det följdes upp med Mingus By Five (2002) och Miles By Five (2007). På den senare med Magnus Öström på trummor. Alla tre på skivbolaget Touché Music.

Palle Danielsson var yngre bror till kompositören och pianisten Monica Dominique. De gav ut albumet Togetherness 2012.

Palle Danielssons priser och utmärkelser

————————————————–

  • 1989 – Jan Johansson-stipendiet
  • 2001 – Django d’Or som “Contemporary star of Jazz”
  • 2002 – Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris
  • 2009 – Jazzkatten, ”Årets Guldkatt”
  • 2011 – Bert Levins stiftelse för jazzmusik
  • 2015 – Monica Zetterlund-stipendiet
  • 2023 – Lifetime Achievement av Svensk Jazz med motiveringen nedan:
  • Svensk Jazz hedersutmärkelse för livslång insats inom jazzmusiken finns sedan 2002 till för att varje år ära någon av jazzens stora personligheter.
  • Riksförbundet Svensk Jazz tilldelar 2023 utmärkelsen Lifetime Achievement till en kontrabasist som i över ett halvt sekel väckt beundran och uppmärksamhet i hela jazzvärlden med sin varsamma och lyhörda spelstil. Han har samarbetat med ett stort antal av jazzens främsta musiker och medverkat i otaliga inspelningar. Yngre generationer jazzkontrabasister har i honom funnit en stilbildare. Lifetime Achievement 2023 tilldelas Palle Danielsson.

.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *