Alanis Morissette 50 år idag – Lördag 1 juni 2024

Sångerskan, låtskrivaren och musikern Alanis Morissette föddes den 1 juni 1974 i Ottawa, Kanada. Hon lärde sig tidigt spela piano, skrev egna låtar som nioåring och blev barnstjärna i kanadensisk tv. Efter två album tidigt 1990-talet kom hon till Kalifornien 1994 där hon med producenten Glen Ballard spelade in albumet Jagged Little Pill vilket till dags dato sålt i helt otroliga 33 miljoner exemplar världen över. Bara Shania Twain slår den siffran av kvinnliga artister för ett enskilt album.

Albumet kom ut sommaren 1995 och hade föregåtts av singeln You Oughta Know. Ytterligare fem av låtarna blev singelhits. Ett helt grymt album som blev en monumental framgång världen över. Fyra Grammy Awards på galan 1996. Alanis var nu en stilbildande kvinnlig artist för sin tid.

Det blev många fina år för henne med mångmiljon-säljande album som Supposed Former Infatuation Junkie (1998) och Under Rug Sweep (2002). Däremellan ett fint album MTV Unplugged (1999).

Alanis turnerade runtom i Europa redan 1995 och kom till Gino i Stockholm i september det året och 1996 spelade hon på Cirkus. När hon för en enda gång kom till Göteborg såg jag henne på Scandinavium i juni 1999. Den senaste Sverigespelning hon gjort var på Gröna Lund 2002.

Alanis har dock gett ut skivor sedan dess där Flavors Of Entanglement från 2008 blev Top 10-placerat i USA.

Alla hennes album t.o.m. denna utgivna på etiketten Maverick. Det av bl.a Madonna startade skivbolaget som dock hela tiden varit ägt av Warner-koncernen. Nedan ett samlingsalbum från 2005

Henens tionde studioalbum The Storm Before The Calm, nu på RCA, kom sommaren 2022.

Alanis har hela tiden fortsatt uppträda live. Hennes Jagged little Pill 25th Anniversary Tour har gått med jämna mellanrum i Nordamerika åren 2020-2023. Den här sommaren kommer hon genomföra en liknande 25th anniversary- turné för albumet Supposed Former Infatuation Junkie. Ett nytt album lär även komma under 2024.

Morissette har sålt mer än 75 miljoner skivor genom åren. Hon har också hunnit med att vara skådespelare och har här fått två nomineringar i Golden Globe Awards för tv-serier och en nominering till Tony Award för en scenuppsättning av Jagged Little Pill.

Hon har sedan 2005 dubbelt medborgarskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *