Boz Scaggs 80 år idag – Lördag 8 juni 2024

Den amerikanske sångaren, låtskrivaren och gitarristen William Royce Scaggs föddes den 8 juni 1944 i Canton, Ohio. Han är dock uppväxt i Texas och i Dallas träffade han i skolan som 12-åring Steve Miller och började nu spela gitarr. Han blev känd som Boz Scaggs och blev etablerad i första upplagan av Steve Miller Band 1967-1968 och fick sedan under 1970 – och 80-talen en mycket framgångsrik solokarriär.

Boz reste runt i Europa som gatumusiker under 1960-talets mitt. Han vistades en tid även i Sverige. Det blev här inspelat en LP med folk- och blues-låtar i september 1965 med Bill Öhrström som producent. Utgiven 1966 av Karusell i liten upplaga och en samlararitet idag.

Tillbaka till USA blev det San Francisco och han spelade nu mer psychedelic rock i Steve Miller Band och är med på deras två första album Children Of The Future och Sailor (båda 1968). Därefter solokontrakt med Atlantic där det kom ett suveränt bra självbetitlat album 1969.

Han skrev därefter kontrakt med Columbia 1971 och med albumet Silk Degrees (1976) fick han sitt stora kommersiella genombrott. Detta album sålde fem miljoner ex. och han fick flera hits fram till 1980. Alla hits skrivna av honom själv med några ihop med David Paich från Toto eller David Foster. För låten Lowdown vann han en Grammy som bästa R&B Song. Nedan några samlingsalbum.

Boz har på senare decennier mest spelat in bluesalbum där det senaste är Out Of The Blues från 2018. Han turnerar fortfarande upp i åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *