Hawkey Franzén död – Onsdag 5 juni 2024

Låtskrivaren och sångaren Hawkey Franzén avliden. Han föddes den 29 mars 1946 i Böda, Öland. Känd från rockgruppen Lea Riders Group, bildad i Borgholm 1961 och vilka bl.a. gjorde musiken till filmen Dom kallar oss mods (1968). Senare aktiv med många egna album och till det många textöversättningar.

Hawkey var med i den svenska uppsättningen av musikalen Hår på Scalateatern 1968-1969. Han kom att 1969 dömas till en månads fängelse på Djupviksanstalten för värnpliktsvägran. Här träffade han Björn J:son Lindh, som dömts för samma brott, och denne skrev hälften av låtarna ihop med Franzén samt arrangerade hans första soloalbum. Visa från Djupvik var en temaplatta om att sitta i fängelse. Utgivet 1969 och var trots titeln mer av en rockskiva med vis/folkinslag.

Franzén och J:son Lindh bildade sedan Jason’s Fleece tillsammans med Sam Ellison. De spelade en avancerad rock på sitt enda album från 1970.

Därefter var Franzén verksam som soloartist. Med flera album i en blandning av visa, blues och jazz. Mest lyckade Visor från och till (1971) och Visor av och med (1972) där han återigen samarbetade med toppmusiker och hade Anders “Henkan” Henriksson som producent.

Från 1980-talet blev det mer musik för teater, radio och TV. Samt barnskivor. Han gjorde även många översättningar av amerikanska låtar, vilka kom att spelas in av artister som Monica Törnell, Sven Ingvars, Sylvia Vrethammar, Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson, Lill Lindfors m.fl.

Det sista egna albumet blev Stig Dagerman (på Gazell 2005) där han tonsatt dennes texter. Sedan 1995 var han bosatt i Ödeshög, Östergötland.

Låtarna från Lea Riders Group har getts ut på några samling.CD, Senast kom denna på Universal 2018..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *