Lalla Hansson 80 år idag – Måndag 10 juni 2024

Sångaren, låtskrivaren och gitarristen Lalla Hansson föddes den 10 juni 1944 i Stockholm. Han var med i gruppen Fabulous Four 1964-1968 och har därefter haft en solokarriär med många skivframgångar. Flitigt turnerande genom åren var han även under åren 2000-2001 medlem i Idolerna.

Lalla (döpt till Lars) var med att starta Fabulous Four 1964 och efter skivdebuten 1965 med singeln Boom Boom kom deras enda studioalbum After All ut 1966. Titellåten skriven av Lalla och Uffe Arvidsson blev en hit i Italien och spelades en hel del i svensk radio.

Med sin fjärde singel Puff The Magic Dragon fick de i november 1966 sitt stora genombrott med en listetta på Tio i Topp. På den listan fick de in ytterligare tre covers ; Island in the Sun, Rhythm Of The Rain och Don’t Go Out Into The Rain. Gruppen splittrades hösten 1968.

Lalla inledde nu en solokarriär med albumet Upp till Ragvaldsträsk! (1971) producerat av Bengt Palmers, Singeln Anna & mej blev etta på Tio i Topp och Kvällstoppen och Lai-Le-Lai kom in på Svensktoppen.

Debuten följdes av Tur & retur (1973) med hitsinglarna Dagny och Han gav upp alltihop (för att spela i sitt band). Den förra Svensktopps-hit och den senare in på Tio i Topp.

Det tredje studioalbumet Fångat i flykten (1976) innehöll bl.a singeln Anne-Li och ett sista album för EMI var Enstaka spår! (1978). På EMI kom även singlarna Svänger ett gäng (1979) och Pina Coladas (1980) vilka båda spelades ofta i Sveriges Radio. Den senare låg på Svensktoppen i fyra veckor.

Nu kom ett längre uppehåll på skivfronten innan han på Hawk Records kom med albumet Hejdlöst (1987) (med singellåten Fortfarande) och på samma bolag kom två samlingsalbum: Lalla Hanssons Bästa (1989) och 18 favoriter (1998).

I början av år 2000 fanns han med i revival-gruppen Idolerna tillsammans med Svenne Hedlund ( Hep Stars), Tommy Blom (Tages) och Lennart Grahn (Shanes). Gruppen släppte 2000 debutalbumet Idolerna där låten Här kommer kärleken blev en stor hit och låg hela 29 veckor på Svensktoppen 2000–2001, varav 14 veckor på första plats. Även låtarna Nu leker livet och Sommar kom in på den listan 2001.

Idolerna turnerade runtom i landet under två somrar och det gavs ut ett livealbum innan de lade ned under 2001.

2012 släpptes hans första studioalbum på 25 år, Om jag var Zorn. Utgivet på Satellite Records för vilka Lalla även 2003 varit med att producera Ola Magnells album Vallmoland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *