Årets Cornelispris till Monica Törnell – Tisdag 11 juni 2024

Monica Törnell blev 2024 års stipendiat och vinnare av Cornelispriset.

Ett pressmeddelande berättar följande;

Cornelispriset är ett stipendium som sedan 1988 delats ut årligen av Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne och är idag det största svenska musik- och kulturpriset. Cornelispriset 2024 går till sångerskan och låtskrivaren Monica Törnell, upptäckt av Cornelis och kanske allra mest känd för sin odödliga inspelning av ‘Vintersaga’. Förutom talrika skivor och turnéer i eget namn har Törnell även melodifestivalseger med Lasse Holm, duett med Small Faces-sångaren Steve Marriott, Dramaten och framgångar i Japan på CV’t. Prissumman höjs till 1 miljon och är därmed Sveriges största musikpris vid sidan av Polar Music Prize.

Juryn till Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne skriver:
– Monica är en sångerska med stor bredd, hon sjunger visor och rock med precis samma trovärdighet, har skrivit många minnesvärda sånger och gjort många fantastiska tolkningar av andras. Monica har haft flera samarbeten med Cornelis som också bidrog till hennes nationella genombrott 1971.

Jag skrev om Monica i min blogg för bara en dryg vecka sedan. Här repris av den artikeln.

Monica Törnell 70 år idag. Hon föddes i Trönö utanför Söderhamn 3 juni 1954. Hon vann en vistävling 1971 och upptäcktes samma år av Cornelis Vreeswijk. Det blev ett skivkontrakt med Philips och med sina första vispopalbum Ingica (1972) och Alrik (1973) etablerades hon snabbt för en större publik. Hon valdes 2022 in i Swedish Hall of Fame.

Monicas skivor därefter var mer i ren rock´n roll men på 1980-talet hon fick också succé med popalbumet Mica (1984) där låtarna Vintersaga och Heden blev succéer. Nedan några samlingsalbum.

Ihop med Lasse Holm vann hon Melodifestivalen 1986 med E’ De’ Det Här Du Kallar Kärlek. Men efter albumet Vive La Mystique (1989, ett album med svenska texter trots titeln) och barnskivan Äppelkväll (1992 med texter av Lennart Hellsing) kom ett långt uppehåll. Understanding Eye kom 2017 och blev hennes första album på 25 år.

Monica har genom åren av och till fortsatt spela live. Jag såg henne första gången på Västgöta Nation 1979 och senast i Musikens Hus i Göteborg i februari 2016. I samband med den spelningen, som hon gjorde ihop med sin son Mattias Törnell, gjorde jag en lång intervju som sedan publicerades i Minnenas Journal 2016.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *