Françoise Hardy död – Tisdag 11 juni 2024

Den franska sångerskan, gitarristen, låtskrivaren och skådespelerskan Françoise Hardy avliden. Hon föddes den 17 januari 1944 i Paris och började skriva visor och poem i tonåren och blev under 1960-talet en ikon inom den franska popmusiken, den s.k. yé-yé-perioden.

Françoise första hit Tous Les Garcons Et Le Filles kom 1962 och blev en miljonsäljare i Frankrike och slog även i flera andra länder i Europa. Hon blev också tidigt en stilförebild och har varit något av en musa för modedesigners.

1962 kom också debutalbumet nedan på Disques Vogue, ett skivbolag hon var trogen under hela 1960-talet. En stor del av hennes hitsinglar var skrivna av henne själv.

När hon 1963 medverkade i Eurovision Song Contest var det dock för Monaco. Det blev en femteplats i London den gången. Den egenkomponerade låten L´amour S´en Va blev även en hit i Sverige där den blev 1.:a på Tio I Topp i september. Hon fick sedan en andra Tio I Topp-hit med Comment Te Dire Adieu våren 1969. Med en text av Serge Gainsbourg.

Françoise sjöng även in skivor på tyska, italienska och engelska. Hon fick in tre singlar på den brittiska skivförsäljningslistan; Tous Les Garcons Et Les Filles och Et Même blev mindre hits 1964 och 1965 nådde All Over The World plats 16. Hon turnerade dock bara under sina första sex år i karriären.

Hon har synts som skådespelare i ett dussin långfilmer och tv-produktioner sedan debuten med en mindre roll i Roger Vadims Château en Suède (Slott i Sverige) 1963, delvis inspelad i Stockholms skärgård. Hon hade sedan en större roll i filmen Grand Prix från 1966.

Med albumet Star från 1977 hade hon gått över till skivbolaget Pathé och fick en stark comeback.

Under 1995 kom hon med två speciella singlar; en med Malcolm McLaren som producent i låten Revenge Of The Flowers och kompad av Blur i en fransk version av deras låt To The End där hon skrev den franska texten

Det har blivit ett trettiotal album utgivna där det sista albumet från henne blev Personne D´Autre från 2018.

Hon gifte sig 1981 med sångaren Jacques Dutronc. De hade då varit ett par länge och fick sonen Thomas Dutronc 1973. Paret separerade senare under 1980-talet.

Självbiografin Le désespoir des singes… et autres bagatelles var en storsäljare i Frankrike 2008. Finns även på engelska under titeln The Despair of Monkeys and Other Trifles ; A Memoir. Hon skrev även flera andra böcker, bl. a inom astrologi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *