Chris Spedding 80 år idag – Måndag 17 juni 2024

Gitarristen, låtskrivaren, producenten och sångaren Chris Spedding föddes den 17 juni 1944 in Staveley, Derbyshire, England.
Med en lång karriär inom rockmusiken har han gett ut flera egna album och samarbetade under flera år med Robert Gordon. Han är också känd för sina många studio- och liveinspelningar med bland flera Bryan Ferry/Roxy Music, Jack Bruce, Elton John och John Cale. Han producerade även Sex Pistols första demoinspelningar i maj 1976.

Chris fick skivkontrakt 1975 som soloartist med Mickie Mosts skivbolag RAK Records och här kom fyra starka album 1976-1980. Alla producerade av Most och med merparten av låtarna skrivna av Spedding. Som Motor Bikin´ vilken nådde Top 20 på Englandslistan hösten 1975.

Samarbetet med den amerikanske rockabilly-sångaren Robert Gordon startade redan med albumet Rock Billy Boogie 1979 och fortsatte av och till med en rad album och turnéer.

Spedding var en av gitarristerna på Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the Worlds från 1976. Han spelade sedan på Europaturné med Jeff Wayne’s Black Smoke Band åren 2006–2012. Han är vidare med på Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the Worlds – The New Generation (2012) med vilket han turnerade åren 2012 och 2014. Nu i höst 2024 är ännu en turné med detta projekt inbokat på stora arenor runtom i Storbritannien.

Chris är alltså ännu i högsta grad aktiv. I oktober kommer han till Sverige med fyra klubbspelningar i bandet han kallar Chris Spedding with Stupidity.

En kommentar Lägg till din
  1. Personer kring superstjärnor blir så ofta förbigångna. Hade ej hört talas om denne Chris Spedding som jobbat med inspelningar åt Bryan Ferry/Roxy Music och Elton John – Vad fint att du uppmärksammar honom. Födelseorten Staveley måtte jag på 90-talet förresten rattat bilen förbi på väg från Mansfield till Sheffield.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *