Kinky Friedman död – Torsdag 27 juni 2024

Den amerikanske countrysångaren, låtskrivaren, författaren, politikern m.m. Kinky Friedman avliden i Medina, Texas vid 79 års ålder. Han föddes som Richard Samet Friedman den 31 oktober 1944 i Chicago i judisk släkt och kom mycket ung med sin familj till Palestine, Texas.

Han bildade sitt första band redan under tiden i University of Texas i Austin på 1960-talet. Med Kinky Friedman and The Texas Jewboys kom han att göra många spelningar från början av 1970-talet. Skivdebuten kom med ett annorlunda countryalbum i hardcore honkytonk-stil, Sold American utgivet 1973 står dock bara i hans namn. Kinkys texter var humoristiska och vågade och något alldeles extra i countryvärlden. Titellåten nådde in på Billboards countrylista, visserligen så låg placering som nr. 69 men bandet fick t.om spela på Nashvilles scen Grand Ole Opry. De fanns även med på vissa spelningar under Bob Dylans Rolling Thunder Revue 1975-1976.

Det kom två fina album ytterligare med delvis andra musiker. Först ett självbetitlat album på ABC 1974 och Lasso from El Paso kom på Epic 1976.

Under 1970-talet hade han sitt hem på en ranch i Kerrville, Texas men bodde perioder även i Los Angeles och Nashville. Från 1977 var han allt mer baserad i New York City där han med olika band spelade på klubben Lone Star Café i nedre Manhattan. Albumet Under The Double Ego blev hans fjärde och det kom ut 1983 på mindre bolaget Sunrise.

Han blev också verkligt framgångsrik under 1980-och 1990-talet som deckarförfattare. De flesta med sin karaktär the Kinkster Friedman som detektiven. Det blev närmare 20 titlar under åren 1986-2005. Den första hette Greenwich Killing Time och följdes av A Case Of Lone Star. När jag träffade honom 2013 hade vad jag vet bara en enda av dem översatts till svenska. Denna nedan som kom i original första gången 1993. Kinky skrev dessutom ett stort antal andra böcker.

Kinky har spelat i Göteborg tre gånger. Först på Gillestugan 1999. Sedan på Pustervik 2013 och på KoM Bar 2016. Underbara konserter. Jag fick en längre intervju på ett hotell redan 1999. Härligt humoristisk man. Kolla bara hans signeringar. Till 2016 kom han upp till oss i direktintervju på P4 Radio Göteborg

Till spelningen 2013 hade han liveinspelade Bi Polar Tour-albumet med sig.

Till 2016 års Sverigeturné i Rootsy arrangemang med många orter hade han han med sig nyinspelade albumet The Loneliest Man I Ever Met.

Kinky skrev väldigt många bra låtar. Med långt ifrån bara tokroliga texter, Det gjordes 1999 ett album där diverse storheter tolkade hans låtskatt.

Han bodde sedan länge på Echo Hill Ranch, familjeranchen nära Kerrville, Texas. I de trakterna drev han även Utopia Animal Rescue Ranch där han tog hand om skadade eller herrelösa djur, främst hundar.

Han var också politiskt aktiv, var bl.a. valbar för guvernör i Texas 2006. Han skrev många artiklar i bl. a Austin American Statesman och var länge krönikör i Texas Monthly.

En kommentar Lägg till din
  1. Att kalla sig Kinky – med den oomstridda betydelsen “överdrivet sexuellt utmanande i klädstil och personligt beteende” – vore nästan normalt inom pop (som forna The Kinks) och rock (som en tjejgrupp jag glömt namnet på). Men inom den i regel rumsrena country-musiken??? Och om ordet kinky stavas kinkie betyder det porrfilm. Men Kinky Friedman ser på bilderna ut som en snäll och trevlig snubbe utan någon värre last än att röka gitarr. Och troligen värdefulla skildringar i låt- och bokform finns ju kvar efter hans frånfälle. Hans för hand präntade hälsning “Let it kill you” kanske bör tolka som “Låt det besjäla dig”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *