Maceo Parker och Eric Andersen fyller 80 år idag – Tisdag 14 februari 2023

Den amerikanske funk/jazz-saxofonisten Maceo Parker föddes den 14 februari 1943 i Kinston, North Carolina och blev först känd för sitt långa samarbete med James Brown. Det var redan 1964 som Maceo ihop med sin broder trumslagaren Melvin Parker kom med i Browns kompband the JB´s. Han spelade först barytonsax men bytte snart till tenorsax

När flera medlemmar lämnade Brown 1970 bildade han med några av dem Maceo & All The King’s Men. Men åren 1973-1974 var han återigen med i Browns band varefter han bl.a var involverad i George Clintons båda band Parliament och Funkadelic.

Banden med James Brown var starka och åren 1984-1988 var han åter med i dennes flitigt turnerande band. Men från 1990 har Maceo haft egna band. Nu kom bl.a de jazzinfluerade albumen Roots Revisited (1990) och Mo’ Roots (1991) men från 1992 återigen mer funkmusik på albumet Life On Planet Groove där han bl.a spelade ihop med sina trogna spelkamrater Fred Wesley and Pee Wee Ellis.

Sedan dess har Maceo varit flitig med konserter och skivor. Han har dessutom bl.a varit med på en rad album med Prince. Han kom till Göteborg första gången Nefertiti 1992 och även till Rondo 1993. Vilket jag tyvärr missade. Men sedan dess har jag sett honom live vid tre tillfällen; på Kungstorget 2006, på Lisebergs Taubescen 2014 och nu senast på Pustervik 2019.

Maceo t. h Liseberg 2014
På Pusterviks stora scen 2019

Jag skrev om konserten 2019 här

Maceo Parker Band i soul–och funkkonsert på Pustervik – Måndag 18 november 2019

Den amerikanske singer/songwritern och gitarristen Eric Andersen föddes den 14 februari 1943 i Pittsburgh, Pennsylvania. Han växte dock upp i Snyder, New York inte långt från Buffalo. Förutom en rad egna album har hans låtar spelats in av bl.a Johnny Cash, Bob Dylan, Judy Collins, Linda Ronstadt och Grateful Dead.

Eric kom efter en tid i Boston och San Francisco att vara i New York och spela på Greenwich Village-klubbarna under den stor folkmusikboomen på 1960-talet. Han fick skivkontrakt med Vanguard Records där debutalbumet Today Is The Highway kom 1965.

Eric blev kvar på Vanguard tills han 1969 fick ut ett självbetitlat album för Warner Bros. Därefter kom han mest kända album Blue River på Columbia 1972 följt av två album för Arista 1975-1976.

Eric bodde i Woodstock 1975-1983 och kom därefter att dela tiden i USA med Europa. Bl.a var han länge i Oslo där han fick fyra barn och han har senare haft Nederländerna som bas. Han spelade 1984 in albumet Tight In The Night i Stockholm för EMI med svenska musiker. Han spelade också in tre album ihop med Rick Danko från the Band och norske gitarristen/songwritern Jonas Fjeld. Sammantaget har han gett ut runt 30 album.

Eric Andersen kom till Europa för en två månaders turné redan 1980. Han spelade då bl.a vid två tillfällen i maj i Göteborg; först på Kåren och sedan på Västgöta Nation. Missade detta tyvärr. Men fick höra honom i en fin konsert nere på Tönder-festivalen i Danmark 1993. Fick en kort pratstund efteråt och några CD signerade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *