Jazzlegenden Bernt Rosengren död – Söndag 14 Maj 2023

Tenorsaxofonisten, flöjtisten, kompositören och arrangören Bernt Rosengren avliden i en ålder av 85 år. Han föddes den 24 December 1937 i Stockholm.. Han var tidigt ute och skrev sina första arrangemang redan i 17-årsåldern och fick som 20-åring 1958 spela på jazzfestivalen i Newport med en ungdomsorkester. Han utvecklades snart till en av de allra främsta jazzmusiker Sverige fått fram. Även högt respekterad i den stora jazzvärlden.

Skivdebuten kom i slutet av 1950-talet då han medverkade bl.a på EP-skivorna Jazz Club 57, The New Beat Generation och Benny Bailey Quintet featuring Bernt Rosengren. I eget namn med svensk jazzelit runt sig kom sedan två svenska jazzalbum-klassiker; Stockholm Dues (1965) och Notes From Underground (1974).

Bernt skrev hundratals arrangemang, han gav ut böcker med egna noter, bildade flera egna grupper. Han ingick även i gruppen Sevda som gav ut två album 1972-1974. Sedan gick Bernt vidare med att starta eget storband. Första storbandsskivan First Moves kom 1977.

Under slutet av 1970-talet och i början av 1980 gjorde Bernt ett antal skivor tillsammans med pianisten Horace Parlan och gitarristen Doug Raney. Han har även spelat på filmmusiken till Roman Polańskis film Kniven i vattnet (1962) som komponerades av pianisten Krzysztof Komeda. Han spelar även i filmen Gentlemen (2014). Uppskattade är också hans octets tre album på Arietta Discs; Porgy & Bess (1996) och två album med Evert Taube-låtar utgivna 1998 resp. 2002.

Bernt Rosengren har vunnit tidningen Orkesterjournalens pris Gyllene Skivan vid fem tillfällen: 1965 för Stockholm Dues, 1969 för Improvisationer, 1974 för Notes From Underground, 1999 för Face To Face med Arne Domnérus och 2009 för I’m Flying. Han fick 2009 Kungliga Musikaliska Akademiens Pris och 2010 Svenska jazzriksförbundets hederspris för sin livslånga insats inom jazzmusik. 2010 erhöll han även Illis Quorum, en kunglig medalj som ges för att belöna insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

Bernt var flitigt aktiv både på skiva och scen långt upp i åren. Jag fick uppleva honom live två gånger bara tyvärr. Först på en liten klubb i Västra Nordstan, Göteborg vid namn St. Eriks 1993 och med sin kvartett på Nefertiti 10 januari 2020. Den sättningen hade precis gett ut ett album 2019.

Här är min rapport från den minnesvärda kvällen då jag också fick prata med honom i några minuter efter konserten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *