Wayne Kramer från MC5 död – Fredag 2 februari 2024

Den amerikanske rockgitarristen, sångaren, låtskrivaren och producenten Wayne Kramer avliden den 2 februari, 75 år gammal. Han föddes den 30 april 1948 i Detroit som Wayne Kambes.

Han kom fram med garagerockbandet MC5 (Motor City Five) bildad i Detroit-förorten Lincoln Park i slutet av 1964. Framme vid 1968 hade de staden Ann Arbor som bas och de fick skivkontrakt med Elektra Records. Deras debutalbum Kick Out The Jams var med sitt politiska innehåll ett kontroversiellt album inspelat live i oktober 1968 och det gavs efter viss censur ut i februari 1969. Mycket omskrivet nådde det till plats 30 på Billboards albumlista.

MC5 anses vara pionjärer för den hårda rocken och en prototyp för kommande punkrockeran. Från 1970 återfanns gruppen på Atlantic Records där det kom två album Back In The USA (1970) och High Time (1971). Redan i slutet av 1972 var dock gruppen upplöst.

Wayne blev kriminell och satt i fängelse åren 1975-1978 för narkotikabrott. Det var ett tufft liv han levde en lång period, men han repade sig tillräckligt för en del soloalbum och skrev mycket filmmusik. Runt 2004 återtog Kramer MC5-repertoaren under olika gruppnamn som alla innehöll bokstäverna MC. Jag skrev så här när han kom med vad han kallade MC50 till Liseberg i juni 2018. Jag var mäkta imponerad av den då precis 70 år fyllda Kramer.

Wayne gav 2018 ut sina memoarer The Hard Stuff: Dope, Crime, the MC5, and My Life of Impossibilities.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *