Dave Edmunds har födelsedag – Måndag 15 april 2024

Dave Edmunds föddes den 15 april 1943 i Cardiff, Wales. Eftersom i stort sett alla källor felaktigt angett hans födelseår till 1944 missade jag hans jubileum ifjol. Heder till Bonniers Rock Lexikon som i sin tredje upplaga från 2005 rättat sig själva och nu är ett av de verkligt få uppslagsverk som har rätt år angivet. Han är visserligen själv skyldig till att aldrig fullt ut sett till att ändra denna uppgift.

Dave är en sångare, gitarrist, låtskrivare och producent med diger meritlista. Med soloprojekt och grupperna Love Sculpture och Rockpile. Efter de senares splittring var han under stor del av 1980 – och 90-talen baserad i Los Angeles, men flyttade till Monmouth i Wales 2008 för att nu på senare år bosatt sig i västra England inte långt från sitt Wales.

Det första bandet med succé hemma i Wales var gruppen Love Sculpture som fick ut två album på Parlophone 1968-69 innan de splittrades efter en USA-turné 1970. De fick sent 1968 en hit med instrumentala Sabre Dance där Dave excellerade med ett långt gitarrsolo.

Dave satt därefter i studion Rockfield i Wales och spelade in material helt solo. På skivbolaget MAM kom nu en singel som blev en stor hit för honom. En cover av Smiley Lewis gamla hit I Hear You Knocking vilken blev listetta i England under hela sex veckor från sent 1970 och även nådde Top 5 i USA tidigt 1971. Den kom också in på Tio i topp och här är det svenska singelomslaget.

Nu hade han enmansbandet han kallade Dave Edmunds Rockpile och en LP gavs ut i januari 1972 på Regal Zonophone. Han spelar alla instrument förutom att John David (från Love Scuplture) finns med på bas och bakgrundssång. Här fanns förutom I Hear You Knocking även tre låtar som också gavs ut på singlar; Down Down Down, The Promised Land och Dance, Dance, Dance.

På etiketten Rockfield (RCA utanför Storbritannien) fick han under 1973 två Top-10 hits i England med covers av Baby I Love You och Born To Be With You. Båda finns med på albumet Subtle As A Flying Mallet från 1975.

Dave hade redan 1976 börjat samarbeta med Nick Lowe och de två samt Billy Bremner och Terry Williams bildade nu en grupp med namnet Rockpile. Det var dock så att Dave hade fått skivkontrakt med Swan Song Records så de album som kom nu under slutet av 1970-talet blir soloalbum även om Rockpile-medlemmar kompade honom. Dessa album är bland de allra bästa jag har i min samling, särskilt Get It (1977) och Tracks on Wax 4 (1978).

Daves karriär efter att Rockpile splittrats tidigt 1981 har varit lång. Han var nu under lång tid mestadels verksam i Kalifornien. Många fina album och en drös intressanta insatser som skivproducent för namn som bl.a Stray Cats, Flamin´ Groovies, Foghat, The Everly Brothers och The Fabulous Thunderbirds.

Jag såg Rockpile 1979 på Konserthuset i Göteborg och 1980 i Varberg. Sedan i eget namn på Scandinavium 1981, på Trädgårn 2013 och i sin sista turné i Pustervik 2017. Han var dessutom med i Ringo Starr And His All-Starr Band när de kom till Heden i Göteborg 1992.

Enda missen i Göteborg när det gäller Dave som liveartist är att jag inte kom till Trädgårn den 20 mars 2000 då han var kompad av svenska The Refreshments samt Billy Bremner och Geraint Watkins. Det gänget hade spelat i Sverige en hel del tidigare och en konsert från Gävle i oktober 1997 gavs ut på livalbumet nedan.

Nedan en samlings-CD från 1992 med Daves låtar på Swan Song.

När boken om Rockpile gavs ut skrev jag detta inlägg. Boken finns ännu att beställa. Rekommenderas varmt.

2 kommentarer Lägg till din
  1. John Lennon beundrade ju människor som var oerhört bra på mer än bara en sak. Han nämnde kanske främst Juliette Greco. Men kan det stämma, som jag hört, att Lennon i sin beundran för Dave Edmunds multi-instrumentalism fixade in Dave att medverka i en av Beatles bio-filmer? (Ursäkta om svaret kanske är tydligt i den nämnda Rockpile-boken, som jag dock inte hunnit läsa.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *