Rockpile i Sverige från min klippsamling – Onsdag 26 juni 2024

Rockpile fanns en kort period 1976-1981 men skapade rockmusikhistoria. De blev mitt favoritband under den tiden. Första gången jag såg dem var i mars 1979 på Konserthuset. Så här skrevs det om detta i GP och GT.

De spelade även i Stockholm och Lund. Här recenserat av Arne Norlin resp, Lennart Persson.

Rockpile kom tillbaka till Sverige i februari 1980. Här några artiklar om dem från GP, GT och Expressen

LITE BAKGRUND

Dave Edmunds hade sent 1976 börjat samarbeta med Nick Lowe och de två samt Billy Bremner och Terry Williams bildade nu en grupp med namnet Rockpile. Ett namn Dave redan 1971 använt som en albumtitel.

Det var dock så att Dave hade fått skivkontrakt med Swan Song Records. Så de album som kom nu under slutet av 1970-talet blir soloalbum även om Rockpile-medlemmar kompade honom. Dessa album är bland de allra bästa jag har i min samling, särskilt Get It (1977) och Tracks on Wax 4 (1978). I USA använde man gärna Dave Edmunds Rockpile som i den här liverecensionen från Variety i november 1978.

Nick Lowe kom även han med soloplattor under den här tiden. I det här klippet från GT intervjuas Nick inför tv-sändningen av en Rockpile-spelning på Skansen i augusti 1978. Även Jan-Olov Andersson intervjuade Nick för Expressen.

Redan i mars 1978 skrev Jan-Olov Andersson denna artikel om Nick Lowe i Expressen.

I oktober 1980 kom Rockpiles album Seconds Of Pleasure ut. Mats Olsson i Expressen var lyrisk i sin recension publicerad 11 oktober.

Kan starkt rekommendera den bok om Rockpile som finns ute, Crawling From The Wreckage. Nu i slutet av året kommer ännu en bok om dem. Redaktören Rikard Bengtsson skriver om den så här :

The book is called: “Play That Fast Thing One More Time – The Rockpile Story” and is expected to be published by the end of this year. We are happy to accept advance bookings. If so, email me at: rikard@hammarsjon.se and I’ll put you in the archive and get in touch when we know more about price and the like.

Jag skrev om den första boken i ett blogginlägg i januari 2022.

En kommentar Lägg till din
  1. Tack för klargörande artikel – Jag har genom åren haft svårt att få rätsida på Dave Edmunds och hans Rockpile. Jaha, det fanns alltså kontraktsskäl till att Rockpile-album gavs ut maskerade till solo-album. Men jag minns också “Tio i Topp” 1970 (eller möjligen in på ’71) då låten “I Hear You Knocking” låg på listan, inte etta som den varit i England, men med stark originalitet jämfört med övriga låtar på “Tio i Topp” just då. Fastän det på skivan då står bara Dave Edmunds som artist minns jag tydligt att radion sa Dave Edmunds Rockpile. Men de sa också att han spelade alla instrumenten själv. Han är ju i regel bara nämnd som sångare och gitarrist annars. Och namnet Rockpile måtte han kommit på flera år innan han hade bandet med Nick Lowe m. fl. På en Rockpile-LP är “I Hear You Knocking” förresten andraspår. Fint att du är insatt i grejerna och har hört honom live. För övrigt vore hans kamratskap med Lennon intressant att se spår av, såvida detta inte var en av många vilseledande gåtor kring Dave Edmunds i dåtida press. Dock förekom hn i en Beatles-film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *