Klas Burling avliden – februari 2023

Radio- och tv-journalisten, programledaren och skivbolagsmannen Klas Burling rapporteras avliden 82 år gammal. Han var född 15 februari 1941 i Stockholm och kom att vara landets mest betydande radioprofil på 60-talet med program som Rock 61, Pop 62 och Pop 63 m.fl. Han introducerade också Tio i Topp och hela den historien finns att läsa på de sju sidor han skrev i Premiums bok från 1998 om det populära programmet.

Klas var också den som lockade The Beatles till Sverige redan 1963 för att medverka i tv-programmet Drop In där han under flera år var programledare. Med sitt stora kontaktnät kring framförallt den engelska popscenen låg han ofta bakom artisters exklusiva besök till Sverige. Där the Beatles många spelningar runtom i landet 1963 sticker ut. Här hela Beatles-delen i Drop In-programmet presenterat av Klas.

Burlings program i Sveriges Radio betydde mycket för många med mig i början av 1960-talet. Hans lugna fina röst och seriositeten i det hela inspirerade. Man ville för allt i världen inte missa hans rapporter från det senaste i pop-och rockvärlden med bl.a topplistorna från USA och England. Det blev närmare tio år Klas jobbade för Sveriges Radio.

När jag jobbade för Riksradion med Poporama och Discorama under 1982-83 fick jag bra kontakt med honom. Han ringde mig en gång veckan eftersom han jobbade för Electra (med bl.a etiketterna RCA och Decca) och hörde av sig för att kolla hur det gick för hans artister på den då så viktiga Heta Högen-listan. Våra samtal blev ibland långa och vi kom senare även att båda delta i ett tvåtimmarsprogram i P3 om David Bowies två Sverigebesök på 70-talet.

Klas ordnade också bl.a så att jag fick vara med på presskonferens med Waylon Jennings i Stockholm 1983 och även till ett exklusivt showcase med Bruce Hornsby och Fairground Attraction uppe i Taubesalen på Park Avenue Hotel i Göteborg 1988.

Senare på 90-talet när han hade gift sig med panflöjtisten Dana Dragomir och blev hennes manager blev det återigen att han hörde av sig ofta per telefon när jag jobbade på Radio Göteborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *