The Rolling Stones – vilka underbara bluesambassadörer – 2 december 2016

The Rolling Stones har alltid haft bluesmusiken i botten av sin musik. Nu idag kom den efterlängtade albumet Blue & Lonesome. Inspelad på tre dagar förra december i den av Mark Knopfler ägda British Grove Studios i Chiswick i västra London, Inte långt från Richmond där sagan om gruppen började. Brian Jones var den allra största bluesfanbäraren i bandets begynnelse tidigt 60-tal men Mick Jagger och Keith Richards har förstås alltid också vurmat för blues och R&B.

Cirkeln är sluten när de nu gör tolv covers av Chicago-blueslåtar. Inte de mest kända och för den som inte lyssnat mer än sporadiskt på blues är det kanske bara sista spåret I Can´t Quit You Baby som är bekant. Denna låt finns på många bluesbands repertoar, skrevs av Willie Dixon och gjordes känd av Otis Rush som vid 81 års ålder är den ende i livet av de artister Stones nu lyfter fram med sina versioner. Här finns i övrigt inte mindre än fyra låtar från munspelaren,låtskrivaren och sångaren Little Walters repertoar, två från Howlin´ Wolfs skivor och en vardera i original kända med Magic Sam, Memphis Slim, Little Johnny Taylor, Eddie Taylor, Lightnin´Slim resp. Jimmy Reed.

De två först släppta radiosinglarna Just Your Fool och Ride ´Em On Down är bland de bättre men rakt över är det imponerande hur bra det låter, Mick Jagger sjunger bättre än någonsin och är grym på munspel, Ronnie Woods och Keith Richards gitarrer ligger helt rätt och rytmsektionen med Charlie Watts och Darryl Jones är supertighta. Även Chuck Leavell och Matt Clifford finns med på keyboards. Extra bonus är att ingen mindre än Eric Clapton gästspelar på två spår;  Everybody Knows About My Good Thing och I Can’t Quit You Baby. Producent har varit the Glimmer Twins (Mick och Keith) ihop med Don Was.

Det allra bästa är att Chicago-bluesmusiken nu sprids ut till massor av unga musikälskare och även andra som kanske inte riktigt exponerats för den tidigare.  I sanning en missionärsinsats från The Rolling Stones sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *