Joshua James- imponerande bra liveartist – 25 januari 2017

Joshua James kom till Sverige för tredje gången med spelningar på mindre orter sista veckan i januari. Dagen efter Kristianstad kom han till Falkenberg och lilla Tryckhallen inne på Hwitans värdshus. Han hade med sig två musiker från sitt band från Utah, gitarristen Evan Coulombe och trummisen Timmy The Teeth, men hade lånat in  basisten Benjamin Önnhed från Falkenberg.

Det märktes att Evan och Timmy spelat länge med Joshua, de var helt suveränt samspelta. Timmy med ett ljuvligt känsligt trumspel som aldrig dränkte texterna och han sjöng verkligt bra när han började gruppens set med några egna låtar och Evans gitarrspel var klockrent. Benjamin hade fått lära sig låtarna på rekordtid och smälte in perfekt

Jag såg Joshua första gången i oktober 2013 på Pusterviks lilla klubb. Då med en 40 minuters konsert som knockade oss alla som kanske mest var där den kvällen för att höra huvudakten the Temperance Movement. I oktober 2015 var Joshua i Sverige igen solo med en rad konserter och när han nu kom tillbaka var jag på plats.

Förband den här helkvällen var Anthony D´Amato, som har skivkontrakt med New West Records, och äkta paret The Mastersons, vilka vi känner från Steve Earles kompband the Dukes,

Inför en publik på cirka 125 personer fick vi en Americanarock med självsväng. Joshua har verkligt bra låtar och vi fick smakprov på flera som kommer vara med på ett album planerat för april. Eftersom gruppen han har är baserad i Utah så är det också en speciell midwestern-rock vi hör. Tankarna går lite till John Mellencamp och precis som denne så är Joshua noga med texterna och har en stark intimitet och inlevelse som liveartist.

Jag fick en kortare pratstund med den verkligt sympatiske Joshua innan och han berättade bl.a att det han helst vill säga att det han gör är rock´n roll, inte singer/songwriter eller folk.

Han växte upp i Lincoln, Nebraska inom mormonkyrkan. Rockmusik var bannlyst i hans hem men han kunde ändå ta till sig bra rock via kompisar. Efter skolan var han under några år i Venezuela för mormonkyrkans räkning och när han kom hem därifrån började han skriva texter och spela gitarr, men det var texterna som var det primära, berättar han,

Han är gift sedan elva år, och är vad jag första ca 33 år. Med två barn lever de i lilla staden Provo, Utah och har numera inget med mormonkyrkan att göra, berättar han. Han fick kontakt med en skivproducent i Los Angeles och därnere i en fin studio gjorde han sin första LP The Sun Is Always Brighter (2008). Han var nöjd med den men ville till sin andra skiva hellre ha egna musiker från hemtrakten. Som det också blev på albumet Build Me This (2009).

Redan från 2006 har han drivit egna skivbolaget Northplatte Records och här har följt de fina albumen From The Top Of Willamette Mountain (2012) och Well, Then I´ll Go To Hell (2013).

Se låtlista efter bilderna

 

 

 

LÅTLISTA  25 januari-2017  . Falkenberg

—————————————————–

(Tack till Bo Olsson, som plitat ned den)

JOSHUA JAMES – Lead Vocals, Guitar, / Drums, Backing Vocals
EVAN COULOMBE – Lead Guitar, Backing Vocals
TIMOTHY ”TIMMY THE TEETH” GEORGE
– Lead Vocals, Guitar,/ Drums, Backing Vocals
Benjamin Önnhed Bass, Backing Vocals (Från Falkenberg)

Set Included: 85 Min
TIMMY ”THE TEETH”
Dear Lizzy TIMMY THE TEETH
Robin Hood (Roger Miller) TIMMY THE TEETH
Times Have Changed TIMMY THE TEETH w JOSHUA on drums
Country State Of Mind TIMMY THE TEETH w JOSHUA on drums
Bullshit TIMMY THE TEETH w JOSHUA on drums
Dollar Train TIMMY THE TEETH w JOSHUA on drums

JOSHUA JAMES BAND
Pretty Feather (Ny)
Surrender
Doctor , Oh Doctor
So Did I
Losing My Mind (Ny)
Queen Of The City
Ghost In Town
Dark Cloud (Ny)
Wolves
Feel The Same
ENCORE:
Beware!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *