Aoife O’Donovan tillbaka i Göteborg i intim spelning – Torsdag 18 maj 2017

Amerikanska singer/songwritern Aoife O’Donovan kom tillbaka till Göteborg torsdag 18 maj. Nu i Blå huset uppe vid Konstepidemin i en intim konsert inför kanske 50 personer, Senast hon var i staden var för drygt fyra år sedan då hon spelade med en basist uppe på Pusterviksbaren. Denna gång kom hon ensam med sin stålsträngade akustiska gitarr och varierade sig med sina olika capostämningar.

Aoife växte upp i Boston-trakten, men bor sedan länge i New York. Hon har irländska rötter, bottnar i folkmusiken och är numera ett rutinerat och aktat namn inom americana-scenen. Som sångerska i gruppen Crooked Still nådde hon stora framgångar med en rad album och många turnéer. Som soloartist fick hon möjlighet att visa en helt ny sida med debutalbumet Fossils (2013). Det hyllades av bland annat The New York Times, Rolling Stone och The Guardian, som utsåg Aoife till ”next Americana celebrity”.

Aoife O’Donovan Konstepidemin 18 maj-17
Aofie O´Donovan och jag Konstepidemin 18 maj-2017

Den efterlängtade uppföljaren In The Magic Hour släpptes 2016 och vi fick höra många låtar ur detta, hudnära egna låtar som Porch Light, Detoue Sign och Stanley Park samt väl valda covers. Trettio minuter in i konserten kom två verkliga folkmusik-klassiker; Pretty Polly och Lakes Of Pontchartrain. Den senare hade hon lärt sig av vännen Paul Brady från Irland. Aoife kanske kan jämföras lite med Alison Krauss eller varför inte med Joni Mitchell och det var med en av den senares låtar hon också avslutade kvällen. Rösten hennes är så klar och fin så det var en enda stor njutning att höra henne i de ca. 75 minuter hon spelade.

Sin mest kända egna komposition Lay My Burden Down, inspelad av Alison Krauss 2011, kom som andra låt redan efter den överraskande Blind Faith-låt hon öppnade med. Resten av spellistan med de låtar jag uppfattade ser du nedan.

Låtlista (inte helt komplett dock)

_____________________

Can´t Find My Way Home (av Steve Winwood)
Lay My Burden Down
Hornets
The King Of All Birds
Red & White & Blue & Gold
Magpie
Magic Hour
Pretty Polly
Lakes Of Pontchartrain
Detour Sign
Porch Light
Good Intentions Paving Company   (av Joanna Newsom)
You Turn Me On, I´m A Radio (av Joni Mitchell)

åt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *