Rolling Rootsy Revue- En helkväll utomhus i Falkenberg – Tisdag 4 juli 2017

Rolling Rootsy Revue årgång 2017 kom till Falkenberg och mysiga Hwitans värdshus tisdagen 4 juli. Turnépaketet med hela åtta akter hade premiär två dagar tidigare i en dansrotunda i lilla Löderup i Ystads kommun, Spelordningen var den samma även här där jag började med att få bevittna Sverigedebuterande Yola Carter med band från Bristol, England. En röststark sångerska med soul i rösten men också med stor känsla för country. I bandet fanns också pedal steel-gitarrist som bidrog i långt mer än häften av låtarna på de 45 minuterna.

Yola har bara en EP ute men kommer bli erkänd som stort namn inom snar framtid. Det fanns en så stor säkerhet hos henne som imponerade, hon behövde inte alls ta i för att vara kraftfull,

Aaron Lee Tasjan från Nashville var förste amerikan ut den här kvällen. Senast var han i Sverige och även Falkenberg solo och var då en singer/songwriter med stark utstrålning som höll oss i sitt grepp i 80 minuter. Nu kom han med basist och trummis och då blev det rock med nerv i stil med ex. Lou Reed.

Aaron växlade mellan två gitarrer och visade sig vara en urstyv elgitarrist. Sin basist Tommy Scifres har han spelat med i långt över tio år och det märktes. De 55 minuterna var aldrig ointressanta men drog iväg med gitarriff alldeles för långt för min del. Texterna och mellansnacket som var så avväpnande fick ta stryk här. Det var kanske två låtar som var de samma som på solokonserten. Sällan eller kanske aldrig har jag sett så stor skillnad mellan en artists framträdande från sologiget i januari till detta rockande i juli samma år.

Eilen Jewell från Idaho med band där den eminente Jerry Miller dominerade med sitt gitarrspel. Vi har sett detta band vid många tillfällen sedan Rootsy tog hit dem första gången 2011. Öppningen med covern av Dave Alvins låt 4th of July var finfin. Annars country med honkytonk-stuk, egna låtar mest men också flera blueslåtar från kommande album. Covers av Otis Rush, Big Maybelle och Bessie Smith. Det blev en fin avslutning där trummissen kom fram och spelade washboard och Miller gick över till akustisk gitarr. Spelningen blev till 57 minuter
North Mississippi Allstars avslutade kvällen och tur var det att vädret var bra då de kom igång såpass sent som 22,45 , Vi fick blues och rock av tuffare modell  framfört av för det mesta bara två man. Luther Dickinson på gitarrer och lead song och brodern Cody Dickinson på sång, trummor, keyboard och gitarr. Efter halva kom Aaron Lees trummis in och de körde på tre man i fyra låtar. Det var en för min del stor positiv överraskning att det lät så bra om gruppen, minns inte deras spelning 2014 som förband till Robert Plant på Lisebergshallen som lika tät och bra.
Kvällen bjöd på en enormt skön ruffig ljudbild om man som jag gillar den råa bluesen som getts ut på Fat Possums skivor t.ex. Och en perfekt avslutning på Rootsy Granstigens arrangemang denna kväll. I slutet kom svenske Richard Smitt in på låten You Gotta Move. Allra sist kom även  kvällens tidigare artister Yola Carter, Aaron Lee Tasjan, Dead Man Winter, Northern Indians och A Choir Of Ghosts in för en fantastisk version av The Bands klassiker The Weight.
Sista tonen togs 23.55 och dessa 70 minuter med bröderna Dickinson var verkligen häftiga, Spelglädje, suveränt samspel bröderna emellan och där det finns fog att påstå att Luther Dickinson är en av bluesens skickligaste gitarrister idag.
Låtlistor nedskrivna av alltid pålitlige Bo Olsson
————————————————————
NORTH MISSISSIPPI ALLSTARS
Miss Maybelle (R.L. Burnside)
All Night Long (Junior Kimbrough)
Going Down South (R.L. Burnside)
Hear My Train A-Coming (Jimi Hendrix)
Mystery Train (Little Junior´s Blue Flames)
Sitting On Top Of The World (Howlin´ Wolf)
My Babe (Little Walter)
Prayer For Peace
Let Me In (T-Model Ford)
Going Home Instrumental *
Stealin´ *
Deep Ellem Blues *
KC Jones *
Back Back Train (Mississippi Fred McDowell)
Shake Èm Down (Bukka White)
You Got To Move (Mississippi Fred McDowell) w Rickard Smitt
ENCORE:
The Weight  ALLA I RRR 2017
* w Drummer from Aaron Lee Tasjan Band
——————————————————————————————————————
Låtlista
EILEN JEWELL
4th Of July (Dave Alvin)
Rich Man´s World
Heartache Boulevard
Deep As Your Pockets (Loretta Lynn)
Needle And Thread
High Shelf Booze
Santa Fe
Hallelujah Band
Don´t Leave Poor Me (Big Maybelle)
You´re Gonna Miss Me (Albert Washington)
Where They Never Say Your Name
Sea Of Tears
Downhearted Blues (Bessie Smith)
Head Over Heels’
You Know My Love aka My Love Will Never Die (Otis Rush)
——————————————————————————————
Låtlista AARON LEE TASJAN
Hard Life
Don´t Walk Away
Get Gone
Ready To Die
Bitch Can´t Sing
Little Movies
Till The Town Goes Dark
Refugee Blues
Success
The Dangerous Kind
——————————————————————————————–
Låtlista YOLA CARTER
Set Included: 45 Min
Home
Orphan Country
Heed My Words
On The Wire
It Ain´t Easier
Born Again

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *