Världsmusik från Mali – två timmars ren njutning och svängfest i Stenhammarsalen – söndag 20 maj 2018

Habib Koite och Bassekou Kouyate

Världsmusik från Mali var rubriken för denna söndag kväll 20 maj i en välfylld Stenhammarsal. Vi fick först höra enbart de två huvudnamnen Habib Koite och Bassekou Kouyate, på gitarr resp. ngoni. De bägge har varit i Sverige ett flertal gånger var för sig de senaste tio åren och har spelat ihop sedan 80-talet men oftast i olika egna band.

 

Habib sjöng på de flesta låtarna och är driven på gitarr. Bassekous instrument ngoni är inte en gitarr påpekade denne på scen. Den har fyra strängar av getskinn, är í trä och soundet från den var underbart. Han räknas också som en av de bästa i världen på ngoni.

 

Efter tio minuter fick vi in med Kouyates fru Amy Sacko på sång plus fyra musiker. Sköna rytmer ofta lite bluesaktigt. Melodiöst och rytmiskt med stränginstrumenten in förgrunden mestadels.

 

Verkligen världsklass. En generös spelning på hela två timmar. Amys röstresurser var imponerande även om hon var aningen ofkouserad första timman, Hon hade ett skrattanfall i samband med att hon kom in och det tog ett bra tag innan hon hade samlat sig. Men vilken röst hon har Amy.

 

 
Jag hade sett Habib Koite två gånger tidigare i Göteborg; på Musikens Hus 2007 och på Konserthuset 2010. Bassekou och Amy hade jag sett redan 1996 på Musikens Hus, sedan 2008 på Storans klubbscen och även på Trädgårn 2011,
Låtar som gjordes var bl,a  Terere, Foro Bana, L.A. Tequila Time, Ngoni Fola och avslutande Africa.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *